Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Stovky komunálních politiků chtějí zakročit proti korupci

16. 12. 2010 - PRAHA [Econnect]

Celkem 447 nově zvolených zastupitelů se dosud zavázalo, že budou prosazovat opatření proti korupci v 207 samosprávách v ČR. To vyplývá z vyhodnocení dvou veřejných internetových výzev – Semilské výzvy a Protikorupčního desatera, zaměřených na prosazování protikorupčních opatření v rámci předvolební kampaně do komunálních voleb na podzim roku 2010.

Semilská výzva iniciativy Vyměňte politiky.cz se orientovala na prosazování protikorupčních nástrojů v oblastech zadávání veřejných zakázek, rozhodování orgánů obce a vymáhání osobní odpovědnosti za chybná rozhodnutí politiků a úředníků. Výzvu celkem podepsalo 326 nově zvolených zastupitelů ve 167 samosprávách.

Protikorupční desatero občanského sdružení Oživení bylo šířeji zaměřeno na prosazování protikorupčních opatření v deseti kritických oblastech výkonu samosprávy, kterými byly: osobní odpovědnost, rozhodování orgánů obce, vydávání radničních periodik, střet zájmů, nakládání s obecním majetkem, smluvní vztahy, rozpočtová politika, zadávání veřejných zakázek a přidělování dotací. K prosazování Desatera se dosud zavázalo celkem 146 členů místních zastupitelstev v 61 městech a obcích.

„Smyslem obou výzev bylo více kultivovat předvolební kampaň, kdy se často boj proti korupci stává předvolebním módním tahákem, bez skutečného obsahu a konkrétních politických kroků. Obsah výzev byl vodítkem jak pro kandidáty, jejichž program by měl obsahovat konkrétní kroky namísto obecných a vágních proklamací, tak pro voliče, kteří byli schopni snadno rozeznat, který z kandidátů myslí slova o boji proti korupci upřímně a je ochoten se veřejně zavázat k prosazování konkrétních opatření,“ vysvětluje funkci veřejných výzev Jaroslav Kuchař z iniciativy Vyměňte politiky.cz.

„Svými aktivitami chceme zlepšit politickou kulturu v naší zemi, kdy se často na odvážné předvolební sliby po volbách rychle zapomíná a ty jsou spíše prázdnými slovy, než skutečným společenským závazkem. Občané a média budou moci dohlížet na konkrétní zastupitele, zda dostáli svým závazkům,“ doplňuje smysl výzev Martin Kameník z Oživení, o. s.

Sdružení Oživení plánuje na začátku příštího roku na tyto iniciativy navázat svým dalším projektem, který bude zaměřen na prosazování a monitorování protikorupčních opatření nových starostů a primátorů. Obě iniciativy budou společně usilovat o to, aby se na úrovni místních samospráv, a to nejen u signatářů obou výzev, aplikovalo v následujících čtyř letech co nejvíce protikorupčních nástrojů a veřejnost mohla kontrolovat jejich realizaci v praxi,“ uzavírá další vývoj aktivit Martin Kameník z Oživení, o. s.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz