Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Výstava o skládce v Pozďátkách má připravit občany na nový proces EIA

4. 2. 2005
-red- [Econnect / Arnika] -


Putovní výstavu věnovanou skládce nebezpečných odpadů v Pozďátkách na Třebíčsku představilo včera sdružení Arnika v obci Slavičky místním občanům a zástupcům obce. Cílem výstavy je připravit veřejnost v okolí plánované skládky na blížící se proces posuzování vlivu na životní prostředí (EIA) na nový projekt, který připravuje majitel skládky - firma Logika s.r.o., dceřinná společnost ICKM Real Estate. Firma chce i přes protesty občanů i obce skládku provozovat, navíc chce nyní projekt i zásadně rozšířit.

„Prostřednictvím výstavy chceme veřejnost seznámit s historií skládky, s tím jaká rizika skládka znamená pro životní prostředí, a jaké plány s ní nyní má její současný vlastník. S výstavou se nejdříve budou moci seznámit místní lidé, kterých se záměr nejvíce týká. Lidé potřebují informace o své budoucnosti již nyní. Budou pak na samotné veřejné projednávání projektu lépe připraveni,“ uvedl autor výstavy Ing. Milan Havel ze sdružení Arnika. Otevření výstavy se zúčastnil také starosta obce Slavičky Ing. Jiří Válal, který putování výstavy po okolních obcích organizuje, a předseda Občanského sdružení Pozďátky bez jedů Mgr. Miloslav Vyskočil.

První ze tří panelů výstavy s názvem „Skládka Pozďátky – historie“ přibližuje výstavbu skládku, kolaudaci v roce 1994, havárii skládky v roce 1997 a kontaminaci okolí, a dále vývoj v letech 2002 – 2004, kdy se občané, obec i ekologická sdružení postavily proti budování nové skládky.
Druhý panel „Skládky a jejich riziko“ se věnuje trvalým rizikům, které skládky pro své okolí představují, a uvádí jakými cestami může ke kontaminaci okolí dojít. Jsou zde také vyjmenovány nejčastější závady na skládkách, jak to vyplývá ze zjištění České inspekce životního prostředí.
Poslední panel uvádí „Záměry ICKM v Pozďátkách“ - respektive záměry mateřské firmy Logika. Panel vysvětluje, co představují či co se skrývá za záměry vybudovat jednotlivé jednotky skládky: skládku ostatního odpadu (S-OO), recyklační jednotku pro stavební odpad, recyklační jednotku pro elektroodpad, dekontaminační plochu, čistírnu odpadních vod. S těmito dalšími jednotkami se přitom v minulých projektech nepočítalo.

Poté, co MŽP firmě vrátilo minulou dokumentaci EIA k přepracování, chce novou dokumentaci předložit v březnu 2005. V rámci této dokumentace by již podle Arniky i zpracovatele posouzení mělo být posouzeno více variant řešení. Měla by zde být proto i nulová varianta, varianta sanace s odvozem odpadů na jinou lokalitu a rekultivací stávající skládky, a varianta s výstavbou areálu pro nakládání s odpady v obci.

Se skládkou ani s dalšími jednotkami však nepočítá krajská koncepce nakládání s odpady. Minulý týden se navíc sešli zástupci města Třebíč a okolních obcí aby začali připravovat svůj regionální plán odpadového hospodářství. Ten z krajského plánu odpadového hospodářství má vycházet.

Vytvoření výstavy podpořila Nadace Partnerství a Regionální environmentální centrum pro střední a východní Evropu (REC).

Text z panelů výstavy najdete v související tiskové zprávě sdružení Arnika.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Související odkazy
  • Případ Pozďátky
  • O Autorech

    -red-

    (Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz