Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Virtuální protest pro svobodu slova a internetu

17. 3. 2008
Christoph Amthor [Econnect/RSF] -


-foto- Organizace „Reportéři bez hranic“ (Reporters without Borders) zahájila novou kampaň, ve které vyzývá sympatizanty, aby se připojili k boji proti cenzuře na internetu a proti pronásledování webových autorů v některých zemích světa. Zároveň tím začala novou tradici výročního dne za svobodu projevu „Online Free Expression Day“, který se koná 12. března.

Výpočetní technika se rozšířila skoro do všech koutů světa. Přesto však nevytváří prostor svobody pro všechny lidi, kterou by právě rozsáhlé zesíťování a komunikace s lidmi a skupinami po celém světa mělo teoreticky umožňovat. Internet je dost často považován za hrozbu právě těmi vládami, které se bojí svobodného slova i v tištěných a rozhlasových médiích.

Mezinárodní organizace „Reportéři bez hranic“ upozorňuje na tuto problematiku novou kampaní, ke které se může připojit každý uživatel internetu. Je jen třeba si vybrat jedno z 9 míst a heslo na plakát. Tímto se shromažďují hlasy jako při podepisování petice a kromě toho vyjadřují pořadatelé názor, že kritické hlasy se na internetu nedají potlačit, ale jen přesunout jinam. Aktuální seznam „nepřátel internetu“, je obsahuje více než těchto 9 zemí, zahrnuje totiž Bělorusko, Barmu, Čínu, Kubu, Egypt, Etiopii, Iran, Severní Koreu, Saúdskou Arábii, Sýrii, Tunisko, Turkmenistán, Uzbekistán, Vietnam a Zimbabwe.

Reportéři bez hranic kromě kampaně informují o pikantním detailu: Agentura OSN pro výchovu, vědu a kulturu UNESCO pouze v předvečer zahájení kampaně stáhla záštitu nad kampaní. Důvodem je podle ní, že původně daly záštitu jen pro koncepci této myšlenky, ne však pro demonstrace spojené s ní. Organizace Reportéři bez hranic oproti tomu věří, že za ústupem stojí jiné důvody. „Některé vlády, které se nachází na naším aktuálním seznamu 15 'nepřátel internetu' vytvářely přímý tlak na kancelář generálního ředitele UNESCO, a náměstek Marcio Barbosa ustoupil. Pověst UNESCO se touto episodou rozhodně nezlepšila. Zachovala se docela zbaběle,“ tvrdí organizace a upozorňuje na to, že právě teď by bylo spíš na místě bránit vládám uvěznit uživatele internetu.

Christoph Amthor

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

Související články

O Autorech

Christoph Amthor

autor je spoluzakladatel organizace Barmské centrum Praha (Burma Center Prague, o.p.s.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz