Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nevládní organizace ostře kritizují vládu za žalobu proti Evropské komisi

27. 5. 2007 -, Econnect / Hnutí Duha / CDE / Greenpeace

Česká vláda podpořila návrh ministra průmyslu Martina Římana na podání žaloby proti Evropské komisi za množství takzvaných emisních povolenek. Tento krok ostře odmítli ekologické organizace Hnutí Duha, Centrum pro dopravu a energetiku a Greenpeace. Shodně považují postoj vlády za ostudný a varují před dalším navyšováním množství vypouštěného oxidu uhličitého.

Evropská komise letos v březnu povolila České republice třetí nejvyšší emise oxidu uhličitého na obyvatele z celé EU. České vládě to však připadá málo a chce se s Bruselem o množství emisí soudit. Ekologické organizace to považují za naprosté selhání. „Bude to strašná ostuda. Český průmysl patří k evropským rekordmanům v exhalacích oxidu uhličitého a ministři, místo aby s tím něco dělali, se rozčilují, že Evropská komise nechce odkývat ještě další zvýšení znečištění. Přitom statistiky jasně ukazují, že ekonomický růst nevyžaduje větší a větší a větší exhalace,“ řekl Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

Vláda loni na podzim požádala Brusel o 102 miliónů povolenek ročně pro roky 2008 – 1012. Skutečné emise přitom v letech 2005 a 2006 dosáhly jen 82,5, resp. 83,7 miliónů tun. ČR tedy chtěla svoje emise o zvýšit o čtvrtinu. Evropská komise nakonec letos v březnu rozhodla, že ČR povolí zvýšení na 86,8 miliónů tun. Účelem celého systému obchodování s emisemi je přitom množství skleníkových plynů dlouhodobě snižovat.

Podle Centra pro dopravu a energetiku a Hnutí DUHA původně schválený plán rozhýbe investice do čistých technologií a podpoří inovace. Statistiky potvrzují, že ekonomický růst nevyžaduje vyšší a vyšší znečištění. Česká ekonomika i průmyslová výroba už od konce devadesátých let dynamicky roste. Přesto exhalace oxidu uhličitého celou dobu zůstávají víceméně stejné. „Evropská komise nám přidělila stále o pět procent více povolenek než náš průmysl v současnosti emituje. Žaloba navíc bude stát ČR spoustu peněz a k ničemu nepovede. Tedy pouze k mezinárodní ostudě,“ uvedl Jiří Jeřábek z Centra pro dopravu a energetiku.

Česká pobočka Greenpeace navíc připomíná, že uvolnění množství emisí oxidu uhličitého by vedlo k dalšímu zvětšování objemu těžby uhlí v Severních Čechách. „Brusel nám v březnu schválil zvýšení emisí, které nás posune na místo třetího nejhoršího znečišťovatele v EU. Tvrdit, že je to málo, a chtít se kvůli tomu soudit, je směšné. Proč by měla EU prostřednictvím povolenek dotovat export elektřiny z hnědouhelných elektráren, které mají jedny z nejvyšších emisí v Evropě?" ptá se Jan Rovenský, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

PODPOŘTE Econnect

Myslíte si, že je naše práce užitečná? Dejte o nás vědět a umístěte na své stránky ZPRÁVY z Econnectu, nebo BANNER či IKONU Econnectu.
Více v sekci o Econnectu
Econnect - portál občanského sektoru

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz