Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Akce „Bude LÍP“ upozorňuje na záměr pokácet ostravskou lipovou alej

16. 5. 2007 - OSTRAVA [Econnect]

-Foto Ladislav Faigl: Lipová alej-
-Foto Ladislav Faigl: Lipová alej-
Sérií kulturně-společenských akcí nazvanou „Bude LÍP“ pokračuje ostravské občanské sdružení Sv. Václav v boji proti záměru vykácet čtyřřadou lipovou alej v Komenského sadech, která se nachází v centru Ostravy.

Už ve čtvrtek 17. května proběhne v ostravské Fiducii „Rozvětvený literárně-hudební večer 163 stromů“, na němž vystoupí řada zajímavých literátů a dalších hostů nejen z Ostravska - například Jáchym Topol, Petr Hruška, Radovan Lipus, Vít Slíva, Jonáš Hájek, Ivan Motýl, Jakub Chrobák, Jan Balabán, Josef Streichl, Marek Pražák, Jiří Surůvka, Norská Trojka, Complotto, Oskar Mainx a další. Zajímavé akce budou probíhat i následující dny, až do začátku června.

Ostravané se mohou těšit třeba na tzv. Lipové křtiny, kdy děti a rodiče Waldorfské základní školy "pokřtí" hudbou, tancem i slovem lípy v aleji v Komenského sadech, či vystoupení souboru bicích nástrojů Bum Bum Bandu na tomtéž inkriminovaném místě. Ostře sledovanou bude - v pořadí druhá - veřejná diskuse o plánované rekonstrukci Komenského sadů a kácení lipové aleje. Pořadatelé uvádějí, že debatovat se bude ve Fiducii rovněž o „představách odborné i laické veřejnosti a politické reprezentace města, k čemu by měl park v budoucnu sloužit a jak by měl vypadat.“

V rámci kulturních akcí věnovaných záchraně více než sto šedesáti starých lip se dále na konci května a začátku června představí performer, hudebník a výtvarník Marek Pražák v pořadu Nová éra kovová, v kostele sv. Václava zazpívá operní pěvkyně Eva Dřizgová-Jirušová a svým dílem přispěje i několik ostravských rockových kapel v rámci večera nazvaného „Až půjdeš alejí, nespěchej“. Už nyní je vyhlášena také výtvarná soutěž pro děti do 14 let na téma Krása a paměť stromů. Vítěze, který obdrží fotoaparát věnovaný newyorkskou nadací Trees & City, Inc., Foundation for Wholesome Urban Environment, vybere architekt a herec Divadla Sklep David Vávra.

Ostravané se nadále mohou podepisovat pod petici za záchranu ostravské lipové aleje (ke stažení je na stránkách www.stromyvemeste.cz, kde lze také najít nejen aktuality, ale také řadu zajímavých dokumentů či odborných posudků, týkajících se celé kauzy). Pod petici proti záměru kácení, která vyjadřuje nesouhlas s dosavadním postupem radnice Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, se již podepsalo přibližně 1400 občanů.


Jan Havlena

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jan Havlena

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz