Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Linka bezpečí chce pomocí projektu CHIPS předcházet šikaně

30. 11. 2006 - PRAHA [Radio Praha]

Dítě se bojí do školy, vymýšlí si nejrůznější důvody, aby tam nemuselo. I to je jeden z příznaků, že zažívá od svých spolužáků šikanu. Předcházet by tomu měl projekt, který na vybraných školách připravuje Sdružení Linka bezpečí. Vychází z anglických zkušeností a z 79 procent je financovaný z fondů Evropské unie.

Na povrch většinou vyplavou jen nejkřiklavější případy šikany. Mnoho věcí zůstane neohlášených nebo se řeší ve škole. Proto Linka bezpečí přichází s projektem, který se jmenuje CHIPS a je převzatý z anglického modelu sdružení ChildLine, které bezplatně pomáhá dětem z celého státu. Jedná se o projekt mezinárodní a kromě Česka se na něm podílí i Slovensko a Polsko.

V pilotní fázi bude vybráno 5 škol z celé ČR. V každé z nich se vytvoří tým mladých lidí, kteří by měli být schopni pomáhat spolužákům s problémy, říká vedoucí projektu Alena Plšková.

Dají se anglické zkušenosti aplikovat u nás?

"Musíme vycházet ze zkušeností, které jsem měla možnost zjistit v Anglii. Když projekty začínaly, tak tam byla nedůvěra ze strany dětí i pedagogů. V současnosti je projekt dětmi velmi dobře hodnocen. Začíná být pro ně prestižní otázka, kdo se do týmu podporovatelů dostane, protože je to pro ně třeba i výchova k budoucímu povolání."

Budou děti absolvovat nějaký výcvik?

"Pedagogové, kteří o projektu musí něco vědět, budou seznámeni s tím, co projekt obsahuje, co znamená pro děti. Také děti projdou školením, které povedou odborníci z řad pedagogů a psychologů."

Hlavní důraz je v projektu kladen na prevenci šikany ve škole. Zkušenosti ukazují, že se mladí spíše svěřují se svými problémy vrstevníkům, než učitelům, vůči nimž mají zábrany. Navíc učitelé mají mnohdy problém správně ohodnotit situaci. Pomůže v tomto směru projekt CHIPS?

"Tento projekt nepomůže vyřešit problém šikany, ale určitě je to jeden z prostředků, jak zmírnit dopady šikany a zvýšit povědomí dětí, že tento způsob jednání je špatný. Jak vidíme z dlouhotrvajících hovorů na Linku bezpečí, děti řeší tento problém s naprosto cizím člověkem, místo aby ho řešily v rodině. Tak možná bude toto jedna z cest, kdy se dítě bude moci svěřit. Pokud jsme hovořili s dětmi v Anglii, tak pro své spolužáky řeší vše od běžných záležitostí až po závažné citové problémy, které nastanou po rozvodu rodičů, při neshodách, při problémech se špatným prospěchem a tak dále. Děti se učí řešit i tyto životní situace a musím říct, že soudržnost dětí, které pracují v týmu podporovatelů, je velmi dobrá a velice se tam i podle hodnocení pedagogů zlepšila komunikace žáci a pedagogové."


Zdeňka Kuchyňová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz