Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sdružení Linka bezpečí: Vysvědčení je nejrizikovějším obdobím pro útěky dětí z domova

27. 6. 2006 - PRAHA [Linka bezpečí / Econnect]

Linka bezpečí očekává příval hovorů dětí, které se obávají přinést domů vysvědčení. Sdružení upozorňuje rodiče školáků: v pátek 30. června opět nastane pro některé děti slavné a pro některé děti velmi obávané datum závěrečného vysvědčení. "Žáci a žáčci, kteří domů nosí samé jedničky, se většinou nemusí ničeho obávat. Linku bezpečí však v tomto termínu zahrnují většinou telefonáty těch, co byli během školního roku méně úspěšní," uvádí sdružení.

Zájem o poradenství se zvyšuje na všech provozovaných linkách - Lince bezpečí (na čísle 800 155 555 je v provozu nonstop), Lince vzkaz domů (na číslo 800 111 113 je možné volat denně od 8:00 do 22:00) a Rodičovské lince. Na tu je možné na číslo 283 852 222 volat každé pondělí v době od 13:00 do 16:00 a každou středu od 16 do 19 hodin. Mimořádně bude tato linka v provozu rovněž v pátek – den vysvědčení – od dvou do osmi hodin večer.

"Období vysvědčení je pro děti jedno z nejobtížnějších období roku. Přísní rodiče vyvolávají v dětech obavy z reakcí na jejich známky. Rizikové je vysvědčení především z hlediska útěků dětí z domova," varuje sdružení Linka bezpečí. Někteří rodiče, byť to nemyslí vážně, hrozí dětem velmi neuváženě, že nesmí se špatnými známkami chodit domů. Děti, jejichž rodiče používají tělesné či jiné tresty, mají často strach z toho, že budou za známky bity a ponižovány, a proto se bojí domů vrátit.

Úkolem rodičů při hodnocení dětského vysvědčení je tedy především zachování klidu a zvážení vlastních slov přímo na "lékárnických váhách". Sdružení Linka bezpečí proto doporučuje, aby rodiče vhodně volili slova, děti nezastrašovali výčitkami a hrozbami. "Známka je subjektivním hodnocením učitele a není pouze vizitkou dítěte, ale také rodiče. Svědčí o tom, jak sami svému dítěti v průběhu školního roku pomáhali a nakolik mu věnovali svoji pozornost," upozorňuje sdružení. Rodiče by se měli zamýšlet nad dlouhodobou spoluprací s dítětem a případně na vylepšení vzájemné komunikace. Známky pak nebudou nepříjemným překvapením.

Sdružení Linka bezpečí provozuje několik projektů, jejichž náplní je poradenství po telefonu a e-mailu. Projekt Linka bezpečí 800 155 555 je primárně určený dětem v těžkých životních situacích, projekt Linka vzkaz domů 800 111 113 se zaměřuje zejména pro děti na útěku z domova či ústavních zařízení, projekt Rodičovská linka 283 852 222 pomáhá řešit rodičům výchovné problémy a stále významnějším projektem se stává internetová linka lb@linkabezpeci.cz korespondující s prací Linky bezpečí, ale prostřednictvím e-mailu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

12. 5. 2009
12. 5. 2009
12. 5. 2009

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz