Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Egyptský bloger a aktivista zadržen kvůli demonstraci za občanská práva

12. 5. 2006
Tomáš Tetiva [Econnect] -


-Alaa Ahmed Seif al-Islam- Známý egyptský bloger a aktivista Alaa Ahmed Seif al-Islam byl v neděli 7. května zadržen policií na nenásilném shromáždění. Společně s ním bylo zatčeno dalších deset aktivistů. Alaa v loňském roce získal cenu Best of The Blogs organizace Reportéři bez hranic a je blízký spolupracovník Association for Progressive Communications (APC), jejíž členem je také Econnect.

“Tato nová zatčení znamenají, že prezident Mubárak usiluje umlčet jakoukoliv nenásilnou opozici,“ řekl Joe Stork, zástupce ředitele pobočky Human Rights Watch (HRW) pro Střední Východ a Severní Afriku. Podle HRW policie zadržela v uplynulých dvou týdnech více než sto aktivistů, přičemž je mezi nimi dalších šest blogerů.

Shromáždění se konalo před budovou soudu v Káhiře a jeho účastníci požadovali větší nezávislost egyptského soudnictví a propuštění již dříve zadržených demonstrantů. Policie shromáždění obklíčila, vybrané aktivisty zbila a zadržela. Tři aktivisty policie nakonec propustila, ostatní včetně Alaa Ahmeda Seif al-Islama byli zadrženi nejméně na 15 dní.

Alaa je softwarový odborník a občanský aktivista, který bojuje za svobodu projevu a lidská práva. Dva týdny před svým zatčení Alaa svolal shromáždění na podporu solidarity s egyptskými křesťany, jejichž tři kostely se o Velikonocích staly terčem útoku neznámých pachatelů. Kromě toho je průkopník blogování ve své zemi a provozuje webové stránky www.manalaa.net, které umožňují ostatním internetovým aktivistům vyjádřit jejich občanské postoje.

Demonstrace byla svolána v reakci na protestní shromáždění na konci dubna, kde policie zatkla desítky aktivistů. Podle HRW účastníci dubnových demonstrací vylepovali plakáty a rozdávali letáky proti prodloužení výjimečného stavu o další dva roky. Zákony legalizující vyjímečný stav platí již od roku 1981, kdy nastoupil do úřadu prezidenta Husní Mubárak. Ostatní aktivisté se sešli na podporu soudců, kteří vedou kampaň za větší nezávislost egyptského soudnictví.

Podle prohlášení na webu aktivistů začali aktivisté zadržení na dubnových demonstracích držet hladovku na protest proti podmínkám ve vězení, kde je s nimi špatně zacházeno a je jim vyhrožováno mučením. „Všichni aktivisté zadržení během uplynulých dvou týdnů by měli být okamžitě propuštěni. Egyptská vláda je zodpovědná za jejich bezpečnost podle mezinárodních zákonů,“ prohlásil Joe Stork z HRW. Propuštění Alaa a ostatních aktivistů žádá kromě HRW také organizace Reportéři bez hranic.

Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

16. 6. 2006

-
Informační partneři oblasti Lidská práva
Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA

O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz