Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

"Zabraňte deportaci uprchlíka," apelují obránci lidských práv

18. 11. 2003 -, Econnect

„Nejen na základě našich informací, ale i všeobecně známých skutečností připomínáme, že v Íránu vládne jeden z nejrepresivnějších režimů na světě, který brutálně potlačuje jakékoliv nezávislé politické, občanské i náboženské aktivity a své odpůrce trestá těmi nejkrutějšími metodami včetně mnohaletého věznění, mučení a poprav,“ napsala Amnesty International (AI) ve svém dopise adresovaném čelným českým představitelům – prezidentovi, předsedovi vlády, ministrovi vnitra a řediteli odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra. Reagovala tak na zprávu, že íránský žadatel o politický azyl Alíréza Jadolláhí byl českými úřady, které jej měly jako uprchlíka chránit, oznámen ambasádě jeho země.

„Obáváme se, že po svém nuceném návratu by pan Jadolláhí v Íránu čelil nejen dlouholetému žaláři, ale i hrozbě mučení,“ píše se v dopise. Jadolláhí je podle AI prokazatelně politickým uprchlíkem – byl v Íránu dva roky vězněn za své aktivity v politické opozici, za které mu nyní hrozí ještě podstatně delší trest. „Dovolujeme si podotknout, že v řadě států Evropské unie pouhý fakt, že dotyčný žadatel pochází z Íránu, představuje dostatečný důvod k udělení azylu, podobně jako tomu kdysi bylo např. v případě uprchlíků ze zemí komunistického bloku. Zamítnutí azylu pro pana Jadolláhího je v rozporu jak s naším vlastním zákonem o azylu, tak s ženevskou Úmluvou o postavení uprchlíků,“ uvádí Amnesty.

Alíréza Jadolláhí požádal o azyl v České republice v srpnu tohoto roku. Orgány cizinecké policie jej podle informací AI za účelem ověření identity dopravily na íránskou ambasádu, čímž ohrozily bezpečnost jeho i jeho rodiny žijící v Íránu. To je podle obránců lidských práv zcela v rozporu s českými zákony i ze strany ČR ratifikovanými mezinárodními úmluvami. „Navzdory tomu, že Alíréza Jadolláhí požádal v ČR o politický azyl z obav před represemi za své nenásilné politické aktivity, české úřady jeho žádost zamítly a nyní jej čeká deportace zpět do Íránu,“ informoval koordinátor AI ČR pro záležitosti uprchlíků Lubor Kysučan.

K tomu, aby zabránili deportaci íránského uprchlíka a zasadili se o to, aby mu byl v ČR udělen azyl, vyzývá Amnesty nejen zodpovědné státní činitele, ale také veřejnost. Na tu obránci lidských práv apelují, aby se o záležitost zajímala – už proto, že se jedná o další z řady případů hrubého pochybení ze strany cizinecké policie a státních úřadů v tomto roce. Svůj požadavek na řádné vyřešení případu mohou lidé vyjádřit v dopisech, tedy formou, která se během čtyř desítek let práce AI ukázala jako velmi účinná.

Jeden z důvodů, proč íránskému uprchlíkovi pomoci, by se přitom dal najít i v české historii – většině ze statisíců našich občanů, kteří opustili zemi v letech nesvobody 1939-1945 a 1948-1989, se dostalo velkorysého přijetí, které jim umožnilo začít důstojný nový život ve svobodném světě, upozorňuje Amnesty. „V době, kdy si připomínáme události, které vedly k návratu politických a občanských svobod do naší země, bychom o to více měli myslet na miliony lidských bytostí v celém světě, jimž jsou jejich nejzákladnější práva upírána, a máme-li k tomu příležitost, snažit se jim aktivně pomoci právě tak, jako svět kdysi pomáhal perzekvovaným občanům naší země,“ uzavírá Lubor Kysučan.


Chcete-li se k tomuto apelu připojit i vy, máte možnost napsat dopis zodpovědným českým činitelům s žádostí o nápravu. Doporučený text dopisu i adresy následují:

Vážený pane …,

s hlubokým znepokojením jsme se dozvěděli o případu íránského opozičního aktivisty pana Alírézy Jadolláhího, jemuž v důsledku zamítnutí žádosti o politický azyl v naší zemi hrozí deportace zpět do Íránu. Tato deportace pro něj vzhledem k represivní povaze íránského režimu může znamenat hrozbu mnohaletého žaláře a špatného zacházení.
Apelujeme tedy na Vás, abyste se zasadil o přehodnocení rozhodnutí o neudělení azylu panu Jadolláhímu v souladu s českým azylovým zákonem i mezinárodními úmluvami na ochranu uprchlíků, které náš stát podepsal.

V úctě a s pozdravem
……………………..

Adresy, na něž je možno zasílat apely:

  • PhDr. Tomáš Haišman, ředitel odboru migrační a azylové politiky, Ministerstvo vnitra ČR, Nad Štolou 3, 170 34 PRAHA 7
  • Mgr. Stanislav Gross, ministr vnitra, Ministerstvo vnitra ČR, Nad Štolou 3, 170 34 PRAHA 1, Fax: 974 833 552, e-mail: posta@mvcr.cz
  • PhDr. Vladimír Špidla, předseda vlády, Úřad vlády ČR, Nábřeží Edvarda Beneše 4, 118 01 PRAHA 1
  • Prof. Ing. Václav Klaus, prezident ČR, Kancelář prezidenta republiky, Hrad, 119 08 PRAHA 1, Fax: 224 373 300, e-mail: posta@hrad.cz

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Amnesty International

Související tisk. zprávy

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz