Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Škola pro homosexuály: rozporuplná iniciativa

14. 8. 2003 - [Econnect]

Ve stejnou dobu jako svět obletěla zpráva o chystaném otevření první americké státní školy pro homosexuály v New Yorku, zesilují z Vatikánu hlasy proti homosexuálním svazkům a registrovanému partnerství. Ať již bude mít poslední prohlášení Kongregace pro víru, které doporučuje všem křesťansky smýšlejícím politikům hlasovat proti liberálním zákonům (např. o registrovaném partnerství), významnější dopad na reálnou situaci či nikoliv, první absolventi manhattanské střední školy Harvey Milk to za pár let nebudou mít jednoduché. Již z jejich životopisu bude patrné, že jsou jiní.

Původně nenápadnému alternativnímu programu, fungujícímu od roku 1984 díky podpoře nevládní organizace Hetrick-Martin Institute a schopnému věnovat se každoročně v rámci dvou tříd pouze malé skupině středoškoláků, se podařilo v červnu získat od města New York podporu ve výši 3,2 milióny dolarů a akreditaci klasické střední školy. Výuka bude pestrá - prozatím se mluví o zaměření na počítačové technologie, umění a kulinářské dovednosti - a podle budoucího ředitele Williama Salzmana také náročná. V září do školy na East Village nastoupí kolem stovky studentů, následující rok se plánuje rozšíření kapacity až na sto sedmdesát.

Izolace versus ochrana: příliš tenká hranice

Škola pro gay, lesbické, bisexuální a transgender studenty vyvolává rozporuplné reakce - část veřejnosti ji hodnotí jako historický krok v boji za práva homosexuálů, z opačného břehu je cítit strach z nového druhu segregace. “Veřejné financování by nemělo podporovat segregaci mládeže,” prohlásil Ruben Diaz, vedoucí koalice křesťanských skupin, která s otevřením školy ostře nesouhlasí a předpovídá, že přinese více problémů než kolik chce řešit. Svůj postoj odmítá označovat za diskriminaci, naopak jej odvozuje od principu rovného přístupu pro všechny, tvrdí také, že zamezováním kontaktu s jinak orientovanými spolužáky se studenti Harvey Milk nepřipraví na problémy reálného světa.

“Na každé státní škole mají takzvaní “jiní” studenti určité problémy, kam bychom přišli, kdybychom budovali speciální vzdělávací instituce třeba pro buclaté, ruské nebo haitské děti?” nechal se slyšet newyorský konzervativec Shaun Marie Levine. Hlavním argumentem pro podporu školy je vzrůstající útlak, šikana a obtěžování homosexuálních studentů na amerických státních školách. Obhájci, k nimž se řadí např. i newyorský starosta Michael Bloomberg, vycházejí z myšlenky, že zajistit mladým lidem kvalitní vzdělání není možné v prostředí permanentního ohrožení.

V souvislosti s polarizací názorů ohledně školy Harvey Milk vyvstala celá řada otázek: Kam se v liberálním a multikulturním New Yorku vytratila tolerance vůči homosexuálům? Jak to, že na školách existuje šikana v takovém rozsahu a jak je to s důkazy tohoto stavu? V jiném typu diskuse se řeší, jestli státní podpora opravdu není příliš a zda zcela nepostačují soukromá zařízení. V České republice se pravděpodobně do podobných debat ještě dlouho nebudeme moci zapojit, alespoň tomu nasvědčuje současná koncepce ministerstva školství.

* * *

Slovníček:

Transgender - rozšiřuje pojem transsexualita, který označuje jedince, kteří touží po tom mít biologicky opačné pohlaví. Pojmenování transgender naznačuje hlubší kořeny nespokojenosti s pohlavím a související změnou identity, také ve smyslu odmítnutí společensky formovaných rolí žen či mužů.



Lucie Kolářová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

14. 8. 2003
Proboha,matt69

O Autorech

Lucie Kolářová

Autorka studuje politologii na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Spolupracuje s Gender centrem FSS MU a Diecézní charitou Brno.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz