Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mezinárodní trestní soud: hrají Spojené státy špinavou hru?

3. 7. 2003 -, Econnect

-Dopis HRW Colinu Powellovi-
-Dopis HRW Colinu Powellovi-

"Američtí velvyslanci se zachovali jako rváči ze školního dvorku. Kampaň Spojených států s cílem podkopat globální podporu Mezinárodnímu trestnímu soudu neuspěla. Úspěšně ovšem dosáhla toho, že vláda Států vypadá pošetile a slaboduše," komentuje Richard Dicker, ředitel mezinárodního justičního programu Human Rights Watch, současné aktivity USA. Jejich vláda se snaží zabránit tomu, aby američtí občané mohli být vydáváni jediné instituci, která má pravomoc k vyšetřování jednotlivců odpovědných za nejzávažnější zločiny mezinárodního významu, včetně genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů.

Human Rights Watch (HRW) reaguje na fakt, že Spojené státy pozastavily finanční pomoc těm zemím, které odmítly přistoupit na bilaterální dohody o nevydávání občanů USA Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC). ICC byl vytvořen jako stálý tribunál pro souzení válečných zločinů, genocidy a zločinů proti lidskosti pro případy, že konkrétní země tyto zločiny nechce nebo není schopna soudit. Ačkoli předchozí vláda Billa Clintona smlouvu o ICC podepsala, George Bush podpis zrušil: údajně kvůli obavám, že by soud mohl sloužit k politicky motivovaným žalobám proti americkým vojákům.

K prvnímu červenci Spojené státy zastavily v důsledku sporu o ICC vojenskou pomoc pětatřiceti zemím – v Evropě se jedná o Bulharsko, Estonsko, Lotyšsko, Litvu, Slovensko a Slovinsko: všechny tyto státy dvojstranné dohody o nevydávání občanů soudu odmítly. Pro Slovensko rozhodnutí znamená pozastavení schválených programů, v rámci nichž měla celková pomoc Slovensku dosáhnout desítek milionů korun. K dohodám zaručujícím imunitu pro Američany chce Bushova vláda všemi způsoby dotlačit maximum zemí – zatím však na tyto dohody přistoupilo necelých pět desítek států, povětšinou chudých a malých zemí, které ani samy statut ICC neratifikovaly, a tudíž ani bez dvojstranných dohod s USA nebyly zavázány k vydávání zločinců soudu, tvrdí Human Rights Watch.

HRW proto dopisem vyzývá Colina Powella, aby Spojené státy od "taktiky rváčů ze školního dvorku" upustily. Organizace upozorňuje na způsoby, které silně připomínají šikanu: například americký velvyslanec Richard Blankenship veřejně varoval Bahamy, že pokud postoj Států k ICC nepodpoří, neposkytnou státy jistou částku finanční pomoci, včetně financování stavby a osvětlení letištní ranveje. Ministři karibských států pak byli informováni, že pokud nepodepíšou, ztratí podporu určenou na krytí škod způsobených hurikány a na programy venkovského zubního a veterinárního lékařství.

"Úředníci Spojených států se angažují v nátlakové kampani tlačící především na malé, zranitelné a nestabilní demokratické vlády," uvádí se v dopise HRW podepsaném ředitelem organizace Kennethem Rothem. "Protože většina států podporujících ICC jsou demokracie s relativně silnými závazky k právním normám, vyhrožování ukončením pomoci představuje sankce zasahující především státy, které se drží demokratických hodnot," píše Roth. Přesný počet zemí, které bilaterální dohody o beztrestnosti podepsaly, je nejasný, protože některé z těchto dohod jsou "tajné". Avšak nejméně 38 z nich je OSN klasifikováno jako "méně rozvinuté" či "nerozvinuté" – nemohly si tedy dovolit "nepodepsat".

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz