Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

S rozšiřováním Evropské unie se rozrůstají i Dny evropského filmu

4. 3. 2003 - PRAHA [Econnect]

-foto-
-foto-
Desáté jubilejní výročí Dnů evropského filmu se rozrůstá počtem filmů i promítacích sálů. Festival tradičně nabízí i živý kontakt mezi diváky a hosty na besedách i po představeních. Mimo Prahy a Brna, kde Dny evropského filmu již zdomácněly, se nově prezentují "Ozvěny DEF" v Ostravě, Olomouci a Plzni. Festival představí jubilejních 42 celovečerních snímků, 9 krátkých filmů provenience EU i budoucích členských států. Mezinárodními cenami se honosí 22 z nich. Tradičním zpestřením bude Maraton evropského filmu.

Festival přinese jak snímky nové, tak filmy, které již zaznamenaly pozitivní ohlas diváků na festivalech a přehlídkách. Ačkoli filmy nejsou kupovány pro českou distribuci, zájem o ně podle pořadatelů evidentně stoupá. Eva Kačerová z vedení festivalu uvedla: "Zatímco první ročník Dnů evropského filmu navštívilo 6000 diváků, loni už do kin přišlo téměř 18000 fanoušků." Tradičním specialitou bude Maraton evropského filmu - celonoční promítání pro nenasytné fanoušky. Živý kontak diváků s českými i zahraničními odborníky se naskytne při dvou Besedách u kulatého stolu. Diskuse s filmovými tvůrci se letos zaměří na téma "Pixely, kódy a kabelové kino - audiovize v digitálním věku" . Brněnský kulatý stůl bude vyhrazen tematice filmové výchovy v ČR "Včera bylo pozdě" .

Velvyslanec Ramiro Cibrián hovoří o festivalu jako o kulturním sbližování Evropské unie:"Dny evropského filmu letos poprvé nabízejí k shlédnutí také produkci z budoucích členských zemí Unie. Filmoví diváci mohou opět obdivovat různorodost a specifičnost jednotlivých národních kultur. Tato barevná evropská mozaika je však poskládána na jednotném základě, kterým jsou společné kulturní hodnoty, vyvíjející se po celá staletí, umožňující porozumění a spolupráci mezi národy. Právě na tomto základě je Evropská unie postavena." Festivalové středisko pro hosty, novináře a další zájemce je umístěno v prostorách Informačního centra Evropské unie, Rytířská 31, Praha 1.

Evropské filmy putující do našich filmových sálů
Slavnostní zahájení proběhne v Lucerně předpremiérou koprodukčního snímku Boží zásah (r. Elia Suleiman, 2002). Satira o milencích v rozděleném světě vypovídá o každodeních vztazích a absurditách nepřátelských táborů. Dílo získalo Evropskou filmovou cenu jako nejlepší snímek roku 2002. Zahájení se zúčastní režisér Elia Suleiman a herečka Manal Khader. Po premiérovém uvedení tento snímek zamíří do českých kin.

"Dny" budou slavnostně zakončeny druhou velkou koprodukcí – filmu Sladkých šestnáct let režiséra Kena Loacha. Film je ověnčený mezinárodními cenami: MFF Cannes 2002 za nejlepší scénář a evropskou filmovpi cena FIPRESCI. Své filmy přijedou uvést další mnozí vzácní hosté.

Promítání celovečerních filmů vystřídá i promítání krátkých snímků. Poutavý je britský snímek Nad ránem pyšnící se cenou Berlinale 2002, Zlatý medvědem a cenou za nejlepší kameru z Festivalu krátkých filmů v Capalbiu.

Nejlepším krátkým filmem z MFF Cannes je Maďarský mini film Po dešti . Krátkým promítaným filmem honosícím se plejádou ocenění je polský snímek Mužská záležitost . Film honosí nejrůznější trofeje: cena za nejlepší krátký film na MFF V Drážďanech 2002, 4 ceny z festivalu krátkých filmů Clearmont-Ferrand, hlavní cena mff krátkých filmů v New Yorku 2001, nominace na Oscara v roce 2001.

Z desetileté historie
Dny evropského filmu vznikly díky nadšení několika zastupitelů evropských zemí v České republice, počátekem devadesátých let, kdy místní filmová nabídka nebyla zdaleka tak pestrá jako dnes. Hlavní snahou bylo zpřístupnit to, co se na poli kinematografie v Evropě v té době urodilo. S minimálním organizačním i technickým zázemím tak stvořili filmovou přehlídku, která dnes má poměrně vysoký ohlas diváků. Festifal byl poprvé realizován v roce 1994, vždy na jaře, kdy bylo divákům v Praze a od roku 1995 i v Brně, předváděno přes třicet nejnovějších, nejzajímavějších a nejoceňovanějších filmů ze zemí EU a z České republiky.

Předprodej vstupenek byl již zahájen
Všechny filmy jsou tlumočeny do češtiny, většina z nich má i anglické titulky. Filmy budou promítány v pražské Lucerně, v kině Aero a brněnském sále B. Bakaly. DNY EVROPSKÉHO FILMU pořádají velvyslanectví a kulturní instituty současných a budoucích členských zemí EU, Delegace Evropské komise v České republice, Hlavní město Praha a Ministerstvo kultury ČR za podpory těchto institucí: Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Kulturní a informační centrum města Brna, Magistrát města Brna, Multikino 93, Lucerna-Barrandov s.r.o., Česká televize a Eurimages.


Pozvánka do kina:
Boží zásah / 2002 / Elia Suleiman /Francie / Maroko / Německo / Palestina /
Španělsko
Velmi osobní úvaha o lásce, životě a izraelsko-palestinském konfliktu se odehrává ve dvou městech - Nazaretu, kde se režisér Elia Suleiman narodil, a v Jeruzalémě, kde dnes žije. Svůj nelítostný, smělý pohled na lidskou nesnášenlivost čerpal z denního tisku a svých pocitů ze života na okupovaném území. To vše přetavil ve sled minipříběhů odehrávajících se především na jednom předměstí Nazaretu. Lakonické obrazy nabité absurditou a hněvem líčí téměř bez dialogu drobné sousedské zlomyslnosti, které postupně vyústí ve zničující smršť krevní msty a anonymního otevřeného násilí.

Ocenění: MFF v Cannes 2002: cena FIPRESCI a Velká cena poroty; MFF v Chicago 2002: Zvláštní cena poroty, Evropská filmová cena 2002: Nejlepší film
Kino Lucerna 6.3 19:00 hod.

Škyt / 2001-2002 / György Pálfi / Maďarsko

Starý muž sedí na lavičce a má škytavku, milá starší dáma trhá v nedalekém údolí lilie, švadleny v krejčovském salónu pilně pracují, povaleči se povalují v hospodě, ženci sklízejí pšenici, aby bylo z čeho namlít mouku, v babiččině kuchyni se právě vaří knedlíky a uprostřed toho všeho policie vyšetřuje vraždu...

Ocenění : Evropská filmová cena za objev roku; Maďarská filmová cena 2002 za nejlepší debut; MFF San Sebastian 2002: Zvláštní uznání pro nejlepšího mladého režiséra; Festival východoevropského filmu Cottbus 2002: Cena publika, Cena FIPRESCI, Zvláštní cena poroty aj.
Kino Lucerna 7/3 pátek 19.00 hod.
kino AERO 13/3 čtvrtek 16.30 hod.
kinosál B. BAKALY 27/3 čtvrtek 18.00 hod.


Sladkých šestnáct let 2002 / Ken Loach / Velká Británie / USA / Německo

Liamovu matku Jean mají propustit z vězení v den Liamových šestnáctých narozenin. Liam se rozhodne, že po jejím návratu bude všechno jinak! Sní o normálním rodinném životě, jaký sám nikdy nezažil. Základem takového života je podle něj bezpečný přístav, do nějž mají příživníci a budižkničemové typu Jeanina přítele Stana či jejího otce dveře zavřené. Nejprve ale musí někde získat hotovost. Pro šestnáctiletého teenagera není nic nepřekonatelnou překážkou, a tak se Liam a jeho kamarádi rychle dostanou do pěkných problémů. Liam cítí, že klesá ke dnu a měl by odejít. Jenže právě teď, před máminým návratem, prostě odejít nemůže.

Ocenění : MFF Cannes 2002: Nejlepší scénář; Britská cena nezávislého filmu 2002; Evropská filmová cena 2002: Cena FIPRESCI; MFF Valladolid 2002: Zlatá jehla za nejlepší kameru kino AERO 7/3 pátek 21.00 hod.
kino LUCERNA 16/3 neděle 19.00 hod.
kinosál B. BAKALY 17/3 pondělí 19.30 hod.


Krvavá neděle / 2001 / Paul Greengrass / Velká Británie / Irsko

Fiktivní příběh dvou mužů se odehrává na pozadí skutečných událostí "Krvavé neděle" 30. ledna 1972. Tento den, kdy lokální nepokoje přešly v otevřenou občanskou válku a mnoho mladých mužů vstoupilo do Irské osvobozenecké armády, znamenal podstatnou změnu v historii Severního Irska. Strhla se vlna násilí trvající dalších 25 let.

Ocenění: MFF Berlin 2002: Zlatý medvěd; Britský festival nezávislých filmů 2002: Nejl. herec v hl. roli, Nejl. režisér; Fantasporto 2002: Cena diváků, Nejl. režie; Sundance 2002: Cena diváků


You Are The One / 2001 / José Luis Garci / Španělsko

V roce 1945 opouští pětadvacetiletá Julia Madrid, aby se co nejdřív vzpamatovala ze smrti svého přítele Josého, který zemřel ve francovském vězení jako příkrý odpůrce režimu. Vrací se do krajiny svého dětství a pokouší se sžít s rodinou tety Galy, její dcerou Pilar a vnukem Juanitem. Hluboké melodrama oscarového režiséra Garciho odkazuje k hollywoodským filmům 30. a 40. let a na pozadí příběhu o bolesti a vyrovnávání se se ztrátou vypráví o lásce, přátelství, tvořivosti a vztazích mezi minulostí, současností a budoucností.

Ocenění : Berlinale 2001: Stříbrný medvěd za výjimečný umělecký výkon, MFF Cartagena 2002: Zlatá indická Katalina za nejl. režii a nejl. herečku v hl. roli; 4x Goya 2001: (Nejl. kamera, střih, produkce, herečka ve vedl. roli), 3x Cena asociace španělských filmových kritiků (Nejl. kamera, režie, herečka ve vedl. roli)


Eliška Kapounová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Eliška Kapounová

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz