Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Levicové feministky připravují oslavy MDŽ

18. 2. 2003
[ Radio Praha] -


Některé levicově smýšlející feministky se již připravují na oslavy Mezinárodního dne žen. Svátek, který po roce 1989 téměř upadl v zapomenutí, hodlají vzkřísit 8. března na náměstí Míru v Praze. Bude zde připraven bohatý kulturní program, informuje na svých internetových stránkách Feministická skupina 8. března.

Členky skupiny dodávají, že svátek, který za minulého režimu provázelo povinné rozdávání květin, oceňování uvědomělých pracovnic a podnikové večírky, by měl být mimo jiné připomínkou boje žen za svobodnější a spravedlivější svět. Podobnou akci uspořádaly anarchistky na tomtéž místě již loni. Za odpoledne ji tehdy navštívilo několik set mladších i starších lidí.

Mezinárodní den žen se poprvé slavil ve Spojených státech v roce 1911 jako památka stávky newyorských švadlen proti nesnesitelným pracovním podmínkám. O tři roky později si Američané začali připomínat i Den matek, který se ve 20. letech ujal i v tehdejším Československu. Po únoru 1948 byl Den matek nahrazen MDŽ a jeho tradice byla opětovně obnovena po roce 1989.


-
Informační partneři Zpravodajství ECN

Související články

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz