Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zločiny proti lidskosti, válečné zločiny, genocida: "NE" beztrestnosti amerických občanů

30. 1. 2003 -, Econnect

"Nikdo by neměl užívat beztrestnosti pro případy nejhorších zločinů známých lidstvu," prohlásila mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International (AI) při včerejším předání petice všem národním vládám, na které naléhá, aby nepřistoupily na dohody s USA o beztrestnosti amerických občanů. Petice, kterou od jejího zveřejnění v září loňského roku podepsalo 84598 obyvatel zemí celého světa, byla odpovědí na kampaň Spojených států vedenou proti Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC).

Proti snahám o uzavírání dvojstranných dohod o nevydávání občanů USA Mezinárodnímu trestnímu soudu jsou podle informací AI organizovány po celém světě veřejné informační akce. Členové AI se zároveň setkávají s vládními představiteli: reagují tak na postup Spojených států. Ty požadují po národních vládách, aby přistoupily na dohody, podle kterých by nebyli američtí občané ICC vydáváni v těch případech, pro které byl zřízen – tedy při podezření ze spáchání zločinu genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. V mnoha případech podle AI Spojené státy navíc vyhrožují těm zemím, které na dohodu odmítnou přistoupit, že z území státu stáhnou vojenskou či další pomoc.

Dohody podle stanoviska AI poskytují beztrestnost tím, že státy by porušily své závazky mezinárodnímu právu vydat spravedlnosti ty, kdo se dopustili nejtěžších zločinů. "Spojené státy nemají legislativu řešící všechny zločiny spadající pod Římský statut Mezinárodního trestního soudu. Dohody navíc neobsahují souhlas s tím, že USA budou tyto zločiny samy vyšetřovat a soudit, anebo že podezřelé vydají jinému státu, který je tak ochotný a schopný učinit, anebo Mezinárodnímu trestnímu soudu," upozorňuje AI. Obavy Spojených států z toho, že by ICC mohl být proti americkým občanům politicky zneužíván, jsou podle AI neopodstatněné. "Statut Mezinárodního trestního soudu obsahuje dostatečné pojistky a garantuje spravedlivý soud, aby taková situace nemohla nikdy nastat," tvrdí AI.

Ke včerejšímu dni podepsalo dvojstranné dohody osmnáct zemí světa: Afghánistán, Džibuti, Dominikánská republika, Gambie, Honduras, Indie, Izrael, Marshallovy ostrovy, Mauretánie, Mikronésie, Nepál, Palau, Rumunsko, Salvador, Srí Lanka, Tádžikistán, Uzbekistán a Východní Timor. Žádná z těchto zemí však dohodu o beztrestnosti občanů Spojených států zatím neratifikovala. AI nyní jako člen Koalice pro Mezinárodní trestní soud (CICC) společně s více než tisícovkou dalších organizací koalice tlačí na parlamenty jmenovaných zemí, aby dohody odmítly ratifikovat.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Tématická diskusní stránka:

NNO a vysoká politika
Vztah mezi NNO a politickými stranami
Komentáře / Anketa

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz