Sdružení INEX bude připomínat slavnost dožínek
24. 8. 2010 - PRAHA [Econnect]
Návštěvníci si v rámci programu budou moci vyzkoušet přípravu a pečení chleba v tradiční chlebové peci a pletení slaměných ošatek, ve kterých se nechával chleba kynout. Od 15:00 proběhne přednáška o dožínkách a o slámě, která je vedle samotného obilí také významným produktem žní a všestranně využitelným materiálem. Vlastní výrobky -- chleba a ošatky - si samozřejmě budou moci návštěvníci odnést domů.
"Přesto, že dnes už konec žní nepociťují lidé jako výjimečný svátek, by byla škoda, kdyby tradice oslav dožínek zanikla. Tuto akci jsme se rozhodli pořádat pro připomenutí, že úroda našich polí je pro nás stále důležitá," říká jedna z lektorek, Martina Čížková.
Na program se mohou těšit i děti, které čekají hry a tvůrčí aktivity s tématikou žní. Pokud počasí dovolí, bude celý program probíhat venku v areálu
Modrého domu, ale k dispozici jsou i vnitřní prostory v případě deště.
Akce je součástí letošního cyklu Cesta krajinou. Finančně ji podporuje Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
v rámci společného programu Národní síť EVVO a Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.