Diskusni seminář "Biotechnologie a udržitelný rozvoj z pohledu nevládních organizací"
11. 10. 2007 - PRAHA [Econnect]
Audio obsah
"Tento seminář sloužil k facilitované vnitřní debatě nevládních neziskových organizací o definování jejich postojů k různým aspektům používání biotechnologií z hlediska principů udržitelného rozvoje, posílení vzájemné spolupráce a výměny informací s partnerskými organizacemi v zahraničí, prezentace zkušeností zahraničních nevládních organizací v českém prostředí," uvedl koordinátor projektu Miroslav Šuta.
Kromě koordinátora projektu Miroslav Šuta přednášeli i socioložka Tereza Stockelová o podobě evropských a českých rozhodovacích procesů, František Krahulec, pracovník Botanického ústavu Akademie věd ČR, o rizicích úniku nositelů modifikovaného genetického informace a Magdalena Klimovičová – odborná konzultantka se praktickými zkušenostmi s účastí veřejnosti s rozhodování o GMO.
Krahulec zdůraznil, že zejména v oblasti rostlin skoro není možné zabránit vzniku nových druhů s podílem modifikovaných rostlin a nedá se předvídat jejich únik do okolí. Přitom se nejedná jen o rizika v důsledku pěstování, protože "ani pouhý dovoz produktů není bez rizika."
Témata prezentací:
* Jaké jsou zkušenosti NGOs ve světě s biotechnologiemi? Co přinášejí?
* Proč jsou předmětem sporu zejména ekologické zemědělství a pěstování geneticky modifikovaných plodin (GMO)?
* Mohou ohrožovat lidské zdraví? Mohou narušovat biodiverzitu? Jak se hodnotí jejich rizika?
* Jaké informace může o nich získat veřejnost? Jaké jsou zkušenosti se účastí veřejnosti v rozhodovacím procesu?
* Jaké jsou možnosti NGO mimo formální procedury (spotřebitelské kampaň, GM-free zóna, landtrust aj.)?
* Mohou vedle sebe (ko)existovat GMO, konvenční a ekologické zemědělství? Podporují se navzájem nebo se vylučují?
Specifickou činností STUŽ je shromáždění zahraničních zkušeností s hodnocením ekologických a zdravotních rizik vyplývajících z použití biotechnologií, s účastí veřejnosti v rozhodování a s veřejným přístupem k informacím v oblasti biotechnologií.