Farmářské trhy v Plzni podruhé s ještě bohatší nabídkou místních potravin
21. 6. 2010 - PLZEŇ [Econnect]
Jak dopadly první farmářské trhy?
V sobotu 29. května se odehrály první Plzeňské farmářské trhy. "Ihned po začátku v 8 hodin se nádvoří hotelu Gondola začalo plnit lidmi a tento stav trval až do zhruba 13 hodin". Počet návštěvníků prvních Plzeňských farmářských trhů odhadujeme na 2000," sdělil koordinátor trhů Tomáš Popp z o.s. ENVIC. Své produkty nabídlo 14 vystavovatelů, kteří prodávali zeleninu, mléčné výrobky,
vejce, pečivo, jablka a mošty, rukodělné výrobky apod. V průběhu farmářských trhů se uskutečnily i dvě besedy. První na téma Šumava - originální produkt a druhá o Místních výrobcích ze západu Čech. Občanské sdružení ENVIC připravilo hry a aktivity nejen pro děti, informační materiály z různých oblastí životního prostředí. MAS - Český Západ - Místní partnerství prostřednictvím informačního stánku prezentovalo svoji činnost a především originální Místní výrobky ze západu Čech. Hotel Gondola nabízel farmářské menu v chlebovém bochníku. "Zájem veřejnosti je pro nás závazkem zvyšovat počet vystavovatelů, kteří nabídnou širší sortiment kvalitních, místních výrobků. Na jaře 2011 pravděpodobně zvýšíme i frekvenci pořádání trhů. Ideálním modelem se jeví trhy jednou za 14 dní nebo jednou týdně," dodává Popp.
Druhé farmářské trhy v Plzni budou bohatší
"Návštěvníkům prvních farmářských trhů jsme slíbili širší sortiment potravin a větší prodejní prostor. Tomuto slibu dostojíme. Už v tuto chvíli máme potvrzených 25 prodejců," vysvětluje Popp. Jedná se především o přímé pěstitele, chovatele a zpracovatele z Plzeňského, Karlovarského a Jihočeského kraje. V sobotu (26. června) se mohou návštěvníci těšit například na jahody z Plzně, čerstvé mléko z Líšťan (mléčný automat), žampiony z Kaznějova, slané tyčinky z pekařství Rendl, uzenářské výrobky ze Železné Rudy, zeleninu z Litoměřicka, sýry (kravské, ovčí, kozí) z horského statku Abertamy, farmy Belina i Březí, vynikající perníčky, slepičí i křepelčí vajíčka z ekologického chovu, šumavské Zelňáky, na maso s certifikátem bio z okolí Plzně a Šumavy a v neposlední řadě na med z Černošína. Kompletní seznam prodejců je umístěn na www.plzensketrhy.cz.
Pesticidy pomocníci i zabijáci
V rámci červnových farmářských trhů se uskuteční přednáška s besedou na téma pesticidy a další chemie v potravinách. Přednášet bude MUDr. Miroslav Šuta (odborný poradce pro ekologická a zdravotní rizika, člen Rady pro chemickou bezpečnost). Rozebírány budou otázky vlivu pesticidů a dalších chemických látek na lidské zdraví a životní prostředí, reziduí pesticidů v potravinách, výběru
výrobků k lidskému zdraví šetrnějších apod. "Návštěvníci trhů budou mít jedinečnou příležitost se nejen dozvědět zajímavé informace, ale i s MUDr. Šutou konzultovat své dotazy," doplňuje Popp.