Říjnové Plzeňské farmářské trhy nabídnou rozšířený sortiment biopotravin
12. 10. 2010 - PLZEŇ [Econnect]
farmářské trhy v Plzni budou velmi bohaté především na biopotraviny. Prodávat se budou prvotřídní lahůdky produkované a zpracovávané s respektem k výchozím surovinám, životnímu prostředí i zvířatům.
První říjnové trhy budou ve znamení biopotravin
Občanské sdružení ENVIC, pořadatel Plzeňských farmářských trhů se snaží prosazovat zemědělské postupy šetrnější k životnímu prostředí. "V září jsme společně s občanským sdružením Fair Life pořádali v pivovaru a hotelu Purkmistr v Plzni - Černicích druhé Biodožínky. Byly podobně úspěšné jako farmářské trhy, přesto se nejednalo jen o trh s biopotravinami. Odehrálo se několik besed i
přímo s ekologickými farmáři, kurzy vaření z biopotravin, kuchařská show a mnoho dalšího. Navštívilo je zhruba 4000 lidí a ukázalo se, že Plzeňáci mají o ekologické potraviny velký zájem", shrnuje Tomáš Popp z občanského sdružení ENVIC. Na říjnových farmářských trzích bude sortiment biopotravin velmi široký. Své mléčné produkty nabídnou biofarmy Slunečná, Belina, Březí a Horský statek Abertamy. Půjde především o ovčí, kozí i kravské sýry. Farma Angus představí své uzenářské výrobky, které jsou vyrobeny z masa plemene Angus chovaného na ekologické farmě v Soběsukách u Nepomuka. Farma Uher bude prostřednictvím svých prodejců nabízet hovězí i jehněčí maso z obce Rybník nedaleko Domažlic. Pan Sklenář z ekologické farmy Sasov u Jihlavy bude prodávat kompletní sortiment svých biouzenin -- biouherák, biošunka, kančí biolovečák, sasovské klobásy, uzené vepřové maso. Podzim patří jablkům a moštování, proto bude možné
nakupovat i mošty v biokvalitě. Nabídne je především Stvolenská moštárna (nedaleko Manětína).
Vynikajících potravin bude mnohem více
Na Plzeňském farmářském trhu se však představí i další produkty té nejvyšší kvality. Své výpěstky bude prodávat rodinná farma pana Kostky z Litoměřic (sice bez certifikátu bio, ale pěstovaná bez chemie), zelenina z jihu Čech (saláty, okurky, rukola - vše z Integrované produkce zeleniny) a z Moravy své výpěstky přiveze farma Monika (zelenina je pěstovaná bez pesticidů a další nežádoucí chemie). Houby (hlíva, sušené lesní houby) nabídne mykofarma Svatá Máří a pěstírna žampionů z Kaznějova. Ovoce bude také dostatek -- jablka a švestky z nedalekých Těnovic, Skočic i Nebílov. Čerstvé ryby budou pocházet z Českého Lesa (pstruh). Farma Neli nabídne domácí vajíčka, kachny i kuřata. Tradičně bude k prodeji čerstvé mléko z Líšťan (mléčný automat). Své vynikající pekárenské výrobky budou prodávat pekaři z Dobřan, Sušice a Plzně. Uzenářské speciality vyrobené opravdu z masa přiveze řeznictví Šneberger, DELICAT ze Stříbra a ZEFA Volary. Sortiment mléčných výrobků bude také široký. Mimo zmíněných biofarem bude své výrobky prezentovat i minimlékárna JOMA. Kompletní seznam prodejců je umístěn na www.plzensketrhy.cz. Restaurace Gondola připraví opět delikátní farmářské menu.
Regionální potraviny v Plzeňském kraji
Poslední říjnovou sobotu (30.10.) se na farmářských trzích představí všichni vítězové soutěže o Regionální potravinu Plzeňského kraje 2010, kterou vyhlásilo Ministerstvo zemědělství. Návštěvníci posledních říjnových trhů se mohou těšit například na Krchlebské koláče, jablka ze sadů firmy Alimex z Nezvěstic, na ryby ze Zpracovny ryb Klatovy, na jablečný mošt z firmy Lukrena z Nebílov.
Soutěž budou prezentovat její koordinátoři v Plzeňském kraji - MAS Pošumaví, Úhlava o.p.s., Krajská agrární komora.