Genetické manipulace jsou prý hrozbou pro ekologické zemědělce
21. 3. 2002 Jakub Kašpar [EkoList] -
Zejména šíření pylu v době květu plodin, kterým byla pozměněna genetická výbava, ale i například šíření jejich semen ptáky a dalšími živočichy, se mohou stát vážným nebezpečím ekologickým farmářům. Pravidla ekologického zemědělství v Česku, ale ani v žádné z evropských zemích totiž netolerují nejenom pěstování GM plodin, ale ani žádné, byť sebemenší procento geneticky pozměněné příměsi v osivu.
Právě poletující pyl nebo semena roznášená ptáky mohou ale farmářům bez jejich vlastního přičinění řádně "zamíchat kartami". "Takový člověk potom může velmi snadno přijít o certifikát ekologického hospodaření a může to znamenat i krach jeho farmy," souhlasí ing. Roman Rozsypal z oddělení pro vědu a výzkum společnosti KEZ. Ta má v Česku za úkol provádět pravidelné kontroly ekologického hospodaření a rozhoduje o přidělování certifikátu BIO - produkt ekologického zemědělství. "Už jsme přitom zachytili jeden případ GM sóji v krmné směsi," argumentuje Rozsypal. Kontaminace pylem z pokusných polí je podle něj velmi závažný problém. "Myslím, že je to záležitost, která byv blízké době mohla skončit u Ústavního soudu," dodává. Postižení ekologičtí hospodáři totiž u nás nemají prakticky žádnou možnost žádat o náhradu škody.
Podobné je to ale i v členských státech Evropské unie (EU). Alespoň to tvrdí dr. Erik Millstone z Univerzity v Sussexu. "Britská vláda i Evropská komise (EK) se s tím ani nesnaží nic dělat. Spíš tlačí na certifikační společnosti, aby byly tolerantnější a alespoň určité procento GM příměsí pro ekologické zemědělství povolily," tvrdí Erik Millstone.
Proti polním pokusům v ČR vystupuje velmi razantně česká pobočka ekologické organizace Greenpeace. Kromě obavy o bezpečnost a zdraví spotřebitelů je k tomu vede, podle slov vedoucí genetické kampaně českých Greenpeace ing. Zuzany Piknové, i strach z kontaminace životního prostředí GM organismy. "Problém je v tom, že dosud neexistují žádné seriózní vědecky podložené studie, které by možná rizika vyvrátily," říká Piknová. Její slova potvrzuje i britský profesor Millstone: "Dosud vlastně neexistuje jediný seriózní test, který by ukázal, co GM plodiny udělají v přirozeném, mimolaboratorním, prostředí," říká dr. Millstone.
Jakub Kašpar
Jakub Kašpar
|