Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Iniciativa pro kulturu chce přimět poslance k větší podpoře kultury

24. 11. 2005 -, Econnect

-foto-
-foto-
Desítky umělců a jejich sympatizantů se sešly včera odpoledne na pražském Malostranském náměstí, aby vyjádřily svůj nesouhlas se snižováním státních výdajů na rozvoj kultury. Manifestaci nazvanou „1% pro kulturu“ svolala Iniciativa pro kulturu ve spolupráci s Radou uměleckých obcí a dalšími sdruženími.

„Rozbor grantů potvrdil klesající trend ve financování kultury, kde v současnosti chybí zhruba 300 milionů pro rozvoj současného a živého umění. Upozornili jsme naše zastupitele na tyto tendence, ale jejich odpověď nebyla nijak uspokojivá,“ uvedla Yvona Kreuzmannová, předsedkyně Volného sdružení NNO v kultuře a umění.

Umělecká a odborná obec a jejich příznivci se sešli právě v době druhého čtení zákona o státním rozpočtu v Poslanecké sněmovně. Zástupci pořádajících sdružení již předtím předali všem poslancům návrh na systémové navýšení rozpočtu minimálně o částku 300 milionů pro zajištění udržitelného rozvoje umění v České republice prostřednictvím grantů a programů.

Na manifestaci se objevili i zástupci sněmovny – poslanec Petr Bratský a poslankyně Taťána Fischerová. „V roce 1989 jsme vůbec nečekali, že jednou budeme muset demonstrovat za kulturu. Dobrá zpráva je, že se zde sešli představitelé nejrůznějších skupin a organizací bez ohledu na svoje zájmy. Je třeba zdůraznit, že země, která nepodporuje svoji kulturu nepatří mezi slušné země,“ prohlásila Fischerová.

V Evropě je standardní podíl kultury na státním rozpočtu 1 %, u obcí a krajů je tento podíl výrazně vyšší. V České republice však letos poprvé klesl pod 0,5 % a návrh na rok 2006 činí dokonce jen 0,475 %. Zástupci uměleckých svazů a sdružení, řada organizací i jednotlivců se proto rozhodli společně protestovat proti tomu, že vládní prohlášení sice po léta slibují vyčlenit pro kulturu 1 %, ale skutečný stav se mu stále více vzdaluje.

„Odborná veřejnost považuje za alarmující stav podpory současného umění v České republice. Tento názor podpořilo nejen zhruba 20 vybraných expertů, kteří diskutovali konečnou verzi analýzy situace v oblasti umění na objednávku ministerstva kultury, ale také desítky dalších, kteří zpracovávali dílčí podklady, stejně jako stovky členů profesních sdružení,“ uvedli zástupci iniciativy v návrhu předloženém poslancům.

Zatímco např. nejprestižnější filmové festivaly v Karlových Varech a Zlíně (dotované z rozpočtu částkami 30, resp. 17 mil. Kč), obdržely v roce 2005 od sněmovny navíc po 5 milionech korun, na 79 dalších festivalů z oblasti hudby, divadla a tance včetně mezinárodně renomovaných akcí, jako jsou např. Divadlo Plzeň, Struny podzimu, Tanec Praha, Divadlo evropských regionů, Janáčkův máj, Agharta Jazz Festival, Khamoro atd., měly grantové komise dohromady 11,2 milionů korun.

Bílým místem je také podpora umění nových médií a umění, které ke svému vzniku využívá nové technologie, což je vzhledem k progresivnímu rozvoji této oblasti jednou z prioritních oblastí v rámci EU. Problematické je rovněž podpora mezioborových projektů a také podpora tvůrčí činnosti.

V Evropě probíhá v současnosti série diskusí na nejvyšší politické úrovni s mottem: „Pro Evropu kulturní“. EU doporučuje zvyšovat investice do kultury s plným vědomím faktu, že každá koruna vložená do této oblasti se několikanásobně vrátí. České sdružení Iniciativa pro kulturu vzniklo jako spontánní reakce na neudržitelný stav financování všech oblastí živého umění, tedy divadla, hudby, tance, kinematografie, výtvarného umění, literatury a knižní kultury.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Stránky Iniciativy pro kulturu

O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz