Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Krabice na vyhození? Desítky e-shopů chtějí použité obaly, přidávají se k nim další obchody

12. 11. 2020 - BRNO [Econnect / Ukliďme Česko z.s.]

V Česku funguje už téměř 50 tisíc internetových obchodů. Počet internetových nákupů stoupá průběžně a letos zejména vlivem pandemie, kdy se uzavřely kamenné prodejny. S tím však stoupá i ekologický dopad zásilek, který trápí stále více zákazníků a e-shopů. Řada obchodů proto odebírá už použité krabice a výplně, do kterých balí své další zásilky.

„Všechny obalové materiály jsou navrhované tak, aby vydržely opakovanou manipulaci. Proto je škoda s nimi zacházet jako s jednorázovým odpadem,“ říká Monika Barešová ze spolku Trash Hero Czech republic, která odběrná místa doplňuje do aplikace www.KAMsNIM.cz. Mapa obsahuje do dnešního dne 60 obchodů a ozývají se další, které se chtějí přidat.

Kdokoliv může po dohodě přinést do zapojeného e-shopu kartonové krabice, plastové nebo papírové výplně. Tím podpoří malé firmy, sníží množství vytvořeného odpadu nebo se vyhne přeplněným modrým kontejnerům. „Samotné e-shopy vítají ušetřené peníze za obalový materiál, který by jinak musely draze pořizovat. V očích ekologicky smýšlejících zákazníků tím navíc posiluji svoji značku,“ dodává Barešová.

Aplikace www.KAMsNIM.cz ukazuje nejen odběrná místa na obalový materiál. Slouží jako vyhledávač, kam odnést vytříděný odpad z domácnosti, kde odevzdat prošlé léky, pneumatiky, vysloužilé elektro, baterie, světelné zdroje, velkoobjemový odpad atd. Veškeré odpadky tak mohou skončit na správném místě, navíc znovupoužitelné věci najdou svůj druhý domov. Celkem mapa obsahuje 55 000 takových míst.

„Postupně v ní přibývají reuse centra, kontejnery na textil, potravinové banky, charitativní obchůdky a další místa, která pomáhají najít využití věcem, které by se jinak zbytečně staly odpadem“, dodává Miroslav Kubásek, jeden z autorů aplikace ze spolku Ukliďme Česko.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz