Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Youtuberky v akci, brněnská starostka, ekologická aktivistka a kybernetik. Seznamte se s držiteli letošního „Vavrouška"

16. 7. 2020 - PRAHA [Econnect / Nadace Partnerství]

Prestižní Environmentální Cenu Josefa Vavrouška nově získala od Nadace Partnerství hned pětice osobností.

V nové kategorii pro mladé si Ekozásek roku odnesly teprve náctileté Youtuberky Eliška a Anička Víravovy za ekologický kanál Sestry v akci. Porota ve stejné kategorii udělila cenu in memoriam aktivistce a novinářce Kristině Klosové, která tragicky zemřela před rokem.

Cena za výjimečný počin putuje do brněnského Nového Lískovce. Převzala si ji tamní dlouholetá starostka Jana Drápalová, porotci ji ocenili za přeměnu panelového sídliště na klimaticky zodpovědnou čtvrť. Čtvrtá plastika od skláře Vladimira Kleina a šek na 20 tisíc korun putoval na slavnostním vyhlášení v Senátu Jiřímu Dlouhému. Kybernetik a specialista na environmentální vzdělávání z Univerzity Karlovy ocenění za dlouhodobý přínos vybojoval v konkurenci 14 dalších nominovaných.


Sestry na Youtube zachraňují přírodu a život

O ekologická témata se Anička a Eliška Víravovy zajímají už odmalička. Ačkoliv je jim teprve třináct a patnáct let, samy si natáčejí a stříhají osvětová videa. Ty pak pravidelně publikují na Youtube kanálu Sestry v akci za záchranu života. Nejen svým vrstevníkům v nich radí, jak žít udržitelně: zadržovat vodu na zahradě, omezit plýtvání nebo si užít prázdniny v eko stylu.

„Všechno, co říkáme a ukazujeme ve videích, i samy žijeme,“ podtrhuje mladá laureátka Eliška. Výhru v soutěži plánuje dvojice investovat do rozvoje tvorby a svého dalšího ekologického projektu pro žáky základních škol.


Motor klimatického aktivismu, co se předčasně zasekl

In memoriam získala cenu další mladá naděje českého ekologického hnutí Kristina Klosová. Jako aktivistka a novinářka stála za vznikem protiuhelného hnutí Limity jsme my, které speciální ocenění vavrouškovské poroty získalo vloni. Pomáhala nastartovat první český klimakemp: několikadenní akci zaměřenou na změny klimatu.

„Na Kristině mě vždy fascinovala energie, se kterou se pouští po hlavě do těch nejtěžších úkolů a ještě zvládá být několik kroků před všemi ostatními. Byla to ona, kdo zásadním způsobem přispěl k tomu, že se nová generace českého klimatického hnutí propojila se světem,“ vzpomenul na kamarádku při udílení cen reportér Vojtěch Boháč.


Čtvrť, kde jsou na krizi klimatu připraveni

Další nástupkyni odkazu Josefa Vavrouška, Janě Drápalové, se povedlo v Brně-Novém Lískovci předělat do nízkoenergetického standardu přes tisíc obecních bytů, čtyři školy i budovu radnice. Za svůj unikátní Park pod plachtami, který do jezírka uprostřed sídliště svádí dešťovou vodu ze střech okolních paneláků, se již vloni dostala do finále o nejlepší projekt reagující na změny klimatu Adapterra Awards.


Za Vavrouška rozvíjí odkaz udržitelnosti

Jiří Dlouhý si převzal ocenění za dlouhodobý přínos díky práci pro univerzitní Centrum pro otázky životního prostředí. Odkaz svého někdejšího přítele a spolupracovníka Josefa Vavrouška dodnes rozvíjí jako předseda Společnosti pro trvale udržitelný život, která funguje z Vavrouškova popudu již od roku 1992. Dlouhý spolu s Vavrouškem spoluorganizoval také první konferenci ministrů životního prostředí v Dobříši.

„Jirka je člověk nesmírně otevřený, vstřícný, vždy ochotný komukoliv účinně pomoci. Přitom nejde jen o technickou znalost, všechno jeho konání je úzce spjato s environmentální problematikou, které do hloubky rozumí,“ ocenil na Dlouhého práci jeho kolega Bedřich Moldan, sám laureát ceny z roku 2015.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz