Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Největšími českými slídily za rok 2018 jsou Facebook, Finanční správa ČR, inteligentní vysavač a Petr Stuchlík

14. 2. 2019 - PRAHA [Econnect / Iuridicum Remedium]

Cenu pro Dlouhodobého slídila získala společnost FACEBOOK za invazivní a dlouhodobě nezodpovědný přístup k osobním datům uživatelů i dalších osob. Společnost, která patří k největším datožroutům digitálního světa v roce 2018 celou řadou skandálů ještě předčila skandály spojené s přístupem ke zpracování dat z let minulých. Facebook tak navázal na vítězství z roku 2009, kdy mu byla jedna z cen rovněž udělena. Porota Facebook „ocenila“ za sérii skandálů v čele s kauzou Cambridge Analytics, bezpečnostními mezerami, které umožnily neoprávněný přístup k desítkám milionům účtů nebo neetické praktiky při sledování obsahů mobilních telefonů užívaných dětmi. Rok 2018 tak byl v životě této společnosti dalším dokladem jejích nezákonných a neetických praktik při nakládání s osobními údaji uživatelů Facebooku, ale i dalších osob, které se snaží této sociální síti vyhýbat.

Cenu pro Úředního slídila získala tento rok FINANČNÍ SPRÁVA ČR za vyžadování informací o svatebních hostinách od novomanželů. V rámci dalšího kontroverzní akce spojené s fungování EET zaslal Finanční úřad Olomouckého kraje novomanželům, kteří dle informací z matrik uzavírali sňatek v určitý den, výzvu k dodání informací o jejich svatební hostině jako byla útrata, počet hostů, místo hostiny a místo, kde hosté byli ubytováni. Pokud by informace nebyly poskytnuty, hrozil správce daně statisícovými pokutami. To, že jde o střelbu naslepo, dokládá i skutečnost, že takto byli osloveni i novomanželé, kteří měli svatební hostinu doma. Samotnou oprávněnost výzvy následně zpochybnila řada expertů na daňové právo. Velmi extenzivní výklad rozsahu pravomocí a potlačení zásady přiměřenosti v daňovém řízení nicméně posvětilo svým vyjádřením následně i Generální finanční ředitelství či ministryně financí. Jestliže původně bylo možno brát postup Finančního úřadu Olomouckého kraje jako exces, tak tyto reakce ukázaly na to, že oceněna by měla být Finanční správa ČR jako celek.

Cenu pro Firemního slídila získala společnost iROBOT za své inteligentní vysavače Roomba, které mají přispět k vybudování skutečně „inteligentní“ domácnosti. Vysavače dokáží sbírat osobní údaje o místnostech, v nichž se pohybují včetně například snímků, jak potvrzuje ve svých pravidlech ochrany soukromí sama společnost iRobot. Tato data dále mohou být propojována k marketingovým účelům s řadou dalších osobních údajů klientů, které iRobot sesbírá z jiných zdrojů včetně údajů o životním stylu, volnočasových aktivitách, příjmech apod. Společnost se přitom snaží údaje dále sdílet s dalšími společnostmi.

V kategorii Výrok Velkého bratra tento rok zabodoval někdejší kandidát hnutí ANO na pražského primátora PETR STUCHLÍK. Když měl minulý rok okomentovat volební nápad svého hnutí, aby do stovek pražských škol byly instalovány bezpečnostní kamery, tak pronesl: „… Nedokážu si představit, proč by náš návrh školy odmítly. Není to nic proti ničemu a je vždy lepší, když tam bude bezpečno…“ Na chybějící Stuchlíkovu představivost naštěstí vzápětí odmítavě reagovali představitelé některých škol. Z výroku je patrné, že jeho autora vůbec nenapadlo, že by třeba kamery mohly někomu vadit kvůli tomu, že jde o zásah do soukromí učitelů, studentů či jejich rodičů. Ocenění si ale výrok zasloužil i za nekritickou víru v přínos kamer pro zvýšení bezpečnosti ve školách.

Pozitivní cenu Edwarda Snowdena za ochranu soukromí si odnesla spotřebitelská organizace BEUC, která zastřešuje spotřebitelské organizace napříč Evropou včetně například české organizace dTest. Důvodem ocenění je podání podnětu ke kontrole společnosti Google, který byl koordinovaně podán k dozorovým úřadům v sedmi členských státech EU, včetně České republiky. Podnět upozorňuje na porušování předpisů o ochraně osobních údajů při získávání informací o poloze uživatelů internetovým gigantem. Porota ocenila zejména rychlý a koordinovaný postup, který reagoval na studii norského člena BEUCu Forbrukerrådet „Every step you také“ poukazující na konkrétní praktiky, které v rozporu s GDPR Google používá k manipulaci uživatelů k tomu, aby umožnili přístup k citlivým údajům o poloze jejich mobilního telefonu. Oceněno bylo i to, že kritizovaná praxe neetických či dokonce nezákonných praktik při získávání souhlasů se zpracováním osobních údajů je bohužel rozšířeným fenoménem zejména v digitálním prostředí.

Složení poroty Big Brother Awards 2018
Jan Cibulka - datový novinář, Český rozhlas
Oldřich Kužílek – expert na otevřenost veřejné správy a ochranu osobních údajů
Robert Malecký – redaktor, Hlídacipes.org
Ján Matejka – ředitel Ústavu státu a práva AV ČR, člen rozkladové komise ÚOOÚ
Ondrej Mikle – odborník na ICT technologie
Adam Ondráček – brand consultant a vítěz Pozitivní ceny BBA 2007
Pavel Růžička – expert na IT bezpečnost,
Jan Vobořil - výkonný ředitel IuRe a advokát
Václav Vlk – advokát, Moreno Vlk & Asociados


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz