Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dobrovolnictví a byznys nejsou nesmiřitelné protiklady, poukazuje studie Volunteering and Labour Research.

31. 7. 2018 - PRAHA [Econnect / INEX - Sdružení dobrovolných aktivit]

V rámci projektu Youth Employability via Volunteering vydává organizace INEX-SDA závěrečnou studii „Volunteering and Labour Research – International Comparison: Czech Republic and Slovenia“, která přibližuje vztah mezi pracovním trhem a občanskou společností. Výzkum proběhl na základě rozhovorů, při nichž bylo komerční prostředí zastoupeno několika mezinárodními společnostmi, menšími podnikatelskými subjekty a jedním státním podnikem. Občanská společnost byla zastoupena neziskovými organizacemi věnujícími se dobrovolnickým aktivitám.

Dále se výzkumu účastnily zástupci slovinského Úřadu práce. Výsledky studie potvrzují kladný vztah komerční sféry k dobrovolnickým a charitativním aktivitám a poukazují tak na možný potenciál firemního dobrovolnictví a dobrovolnických aktivit, jež mohou být zužitkovány i v rámci komerční sféry. Dodatky studie pak detailněji věnují pozornost specifikům české a slovinské reality. Průzkum proběhl v průběhu roku 2017. Studii lze volně stáhnout na internetových stránkách INEX-SDA.

„Dobrovolnictví se v České republice ještě stále zotavuje z půl století dlouho trvajícího deformování agresivním režimem, ve kterém ‚ dobrovolnický' znamenalo ‚ povinný’… Trh práce zde do dnešní doby trpí jistými specifiky, obzvlášť co se týče vztahu k občanské společnosti. Trh práce a občanská společnost stále svádí souboj k nalezení společného jazyka a dobrovolnictví je toho dobrým příkladem,“ přibližují kontext post-socialistické společnosti autoři studie. Projekt Youth Employability via Volunteering se proto pokusil proniknout do tohoto vztahu a rozkrýt, jaký skutečný potenciál ke spolupráci se skrývá pod touto stereotypizující perspektivou. Zjišťovala se relevance dobrovolnických aktivit pro trh práce a přijímání nových zaměstnanců, jak jsou vnímány dovednosti a znalosti nabyté skrze neformální vzdělávání a též nakolik je dobrovolnictví pro zaměstnance atraktivní jako případný zaměstnanecký benefit.

„Rozhovory prokázaly, že pro uchazeče o práci je dobrovolnická zkušenost výhodou, zejména pokud v životopise a při pohovorech zmíní konkrétní dobrovolnické projekty, na kterých pracovali či které (v nejlepším případě) iniciovali. Již zaměstnaní lidé zapojení do dobrovolnických aktivit vnímají nejvyšší přínos v nabytých dovednostech a utužování kolektivu; pro zaměstnavatele je pak významnou přidanou hodnotou budování PR a vyšší loajalita zaměstnanců, kteří mají prostor věnovat se užitečným aktivitám mimo svou pracovní činnost. A celkově shledávají, že dobrovolnické aktivity mohou přispět k lepším výkonům svých zaměstnanců,“ vyjmenovává závěry studie Lenka Polcerová, vedoucí vzdělávacích projektů v organizaci INEX-SDA.

Projekt Youth Employability via Volunteering se realizuje v letech 2016 až 2018 a je zaměřen na podporu a rozvoj zaměstnatelnosti mladých lidí, kteří prošli dobrovolnickou zkušeností. Na realizaci projektu se podílejí společně tři organizace ze tří evropských zemí: INEX- Sdružení dobrovolných aktivit (Česká republika), Zavod Voluntariat (Slovinsko) and Solidarités Jeunesses (Francie). Projekt je podpořen programem Evropské komise Erasmus+. INEX-SDA je nestátní nezisková organizace, která se již od roku 1991 zabývá mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním. Skrze své aktivity vytváří příležitosti k aktivnímu zapojení se do společnosti a k získávání vědomostí, zkušeností a postojů užitečných pro osobní, občanský i profesní život.

Odkaz pro stáhnutí studie:
https://www.inexsda.cz/docs/volunteering-and-labour-market-research-youth-employability-via-volunteering.pdf

Ilustrační fotografie (archiv INEX-SDA):
https://drive.google.com/drive/folders/1O-bxmzxQebSCPMd0-4LE0QSm0l2GWona?usp=sharing


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz