Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Fotopasti zachytily nejvzácnější okamžiky v životě rysů v Beskydech i na Šumavě. O sledování i ochranu šelem pečují celoročně Rysí a Vlčí hlídky. Semináře pro nové zájemce začínají v září

1. 8. 2018 - PRAHA [Hnutí Duha / Econnect]

Fotopasti zachytily nejvzácnější okamžiky v životě rysů: www.youtube.com/watch?v=0v-j6CAIUXc. Na prvním záběru rysice Elisa z Pošumaví vyráží s pár týdnů starými mláďaty na první vycházky. Druhý záběr je velmi ojedinělý - je na něm rysice, která přenáší čerstvě narozené mládě. Konkrétně jde o zasloužilou matku - rysici Dražu z Beskyd. Osud rysích koťat je velmi křehký - polovina mláďat nepřežije první rok života a další těžké období nastane při osamostatňování ve věku jednoho roku. Dospělosti se dožije jen malá část narozeného potomstva.

Ojedinělé záběry mohou vznikat zejména díky intenzivní práci Rysích a Vlčích hlídek, které nezahálí ani v létě a umísťují a kontrolují fotopasti v terénu. Letos tak dobrovolníci například potvrdili přítomnost vlků v Lužických horách, zdokumentovali nová vlčata na Broumovsku a nalezli několik nelegálních masitých újedí v lokalitách s potvrzeným výskytem vlků.

Pro nové zájemce už nyní spouští organizátor hlídek - Hnutí DUHA Olomouc - přihlašování na devět celovíkendových seminářů zaměřených právě na téma ochrana a monitoring rysů, vlků a medvědů v české krajině. První z nich se uskuteční druhý zářijový víkend ve Stráži pod Ralskem.

Na semináři získají noví dobrovolníci potřebné informace o tom, jak hlídky probíhají, jak je organizován monitoring výskytu velkých šelem i dalších chráněných druhů, jak velké šelmy žijí, čím jsou užitečné a další zajímavosti z jejich ekologie a biologie. Naučí se poznávat pobytové znaky zvířat (nejen velkých šelem) přímo v terénu a budou mít možnost diskutovat o problematice ochrany šelem a přírody s předními odborníky v tomto oboru.

Systematický monitoring území výskytu velkých šelem slouží k získání podkladů pro odhad početnosti šelem či jejich chování a zvyků. Výsledky z uplynulé sezóny jsou k dispozici na www.selmy.cz/vysledky.

Miroslav Kutal, expert na velké šelmy z Hnutí DUHA Olomouc a akademický pracovník Mendelovy univerzity v Brně, řekl: "Záběry z fotopastí z Beskyd jsou velmi cenné hned ze dvou důvodů. Jednak zachycují rysici Dražu, kterou sledujeme už od roku 2010, kdy jsme ji nafotili v masivu Lysé hory jako mládě. Z dlouhodobého fotomonitoringu tak víme, že osmiletá rysice se minimálně šestým rokem stala matkou. Další zajímavostí je mládě, zatím neschopné vlastní chůze - záběry byly pořízeny 10. června, maximálně několik týdnů po porodu. Rysice zřejmě přenášela svého potomka do nového úkrytu. V tomto období jsou rysí koťata velmi zranitelná. Doufáme, že je mládě v pořádku a dobrovolníci Rysích a Vlčích hlídek nám pomohou i v následující sezóně odhalit další osudy našich šelem."

Josefa Volfová, koordinátorka Rysích hlídek na Šumavě a v Pošumaví, řekla: "Do České republiky zasahují dvě rysí populace - česko-bavorsko-rakouská a karpatská. Osud rysů u nás je velmi křehký, žije u nás i zhruba jen 80 - 90 rysů, minimálně pět vlčích smeček, ojediněle ale pravidelně se objevuje medvěd či kočka divoká. Všechny tyto druhy si zaslouží naši pozornost, respekt a ochranu. Dobrovolníci Vlčích a Rysích hlídek pomáhají zjišťovat aktuální informace o jejich výskytu, každodenním chování či ohrožení. Za jejich práci jim patří obrovský dík."

Tuto a další tiskové zprávy najdete na http://www.selmy.cz/tiskove-zpravy/ a www.hnutiduha.cz/aktualne.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz