Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V rezervaci se letos narodilo první zubří mládě, přibývá i hříbat divokých koní a malých praturů

22. 5. 2018 - PRAHA [Econnect / Česká krajina]

První letošní mládě se letos narodilo stádu zubrů v bývalém vojenském prostoru mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou. Pracovníci chovatelského dohledu, kteří zvířata denně kontrolují, je poprvé pozorovali dnes.

„Narození zubřího mláděte jsme očekávali. Zubři se totiž v minulých dnech ukryli v porostu, což dělají vždy, když stádo chrání čerstvě narozené mládě,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina. Dnes poprvé se zvířata vydala přes celou pastvinu směrem k napajedlu. „Celkem jde o páté zubří mládě, které se v rezervaci velkých kopytníků narodilo za poslední tři roky,“ doplnil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky. V roce 2016 to bylo jedno mládě, loni tři, letos k nim přibyl čerstvý přírůstek. Spolu s ním nyní místní stádo tvoří osmnáct zubrů.

Zubři tak symbolicky završili letošní jarní období bohaté na přírůstky. „Na pastvině u Benátek nad Jizerou se jen letos narodilo deset hříbat divokých koní, na pastvině u Milovic dalších pět,“ uvedl Karel Bendl, ředitel Správy městských lesů Benátky nad Jizerou, která v rezervaci zajišťuje chovatelský dohled. Kromě hříbat se letos narodila i čtyři mláďata praturů. Další mláďata velkých kopytníků by měla přibývat i v příštích týdnech, několik samic je ještě březích.

Rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice vznikla v roce 2015 na dvou pastvinách u měst Milovice a Benátky nad Jizerou. Spolu se dvěma stády divokých koní ji obývají zubři a zpětně šlechtění pratuři. Rezervace se stala prvním místem na světě, kde se vyskytují všechny tři druhy původních velkých kopytníků Evropy. I díky tomu se stala světově nejsledovanějším projektem posledních let realizovaným v České republice.

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s návratem a ochranou velkých kopytníků spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na péči o divoké koně, zubry a pratury může přispět také veřejnost zasláním ve tvaru DMS KRAJINA 30, DMS KRAJINA 60 nebo DMS KRAJINA 90 na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30, 60 nebo 90 korun, na projekty neziskové organizace jde 29, 59 nebo 89 Kč korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. Mezi další možnosti podpory patří dárcovský portál Darujspravne.cz nebo nákup ve vybraných e-shopech prostřednictvím portálu Givt.cz.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporují společnosti Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Nadační fond rodiny Orlických, JK Jewels, Semix, Megabooks CZ, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz