Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nová studie: Evropa může recyklovat dvě třetiny plastových obalů. Politici však nesmí podléhat průmyslové lobby

20. 12. 2017 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Podle nové studie Asociace plastového recyklačního průmyslu v Evropě je možné do roku 2025 v EU recyklovat až 65% plastových obalů. Vyšší recyklace plastů by přitom byla ekonomicky, ekologicky i sociálně výhodná. Recyklace plastů je v Evropě po omezení dovozů odpadů do Číny v krizi, v Evropské unii totiž není dostatek recyklačních zařízení.

Česká republika patří v EU dlouhodobě mezi státy nejlépe recyklující plastové obaly. Příznivou statistiku však ovlivňuje výroba paliv z plastů, která se nesmyslně započítává do recyklace. ČR vytvořila v roce 2016 více než 236 tisíc tun plastových obalů, z toho recyklací prošlo jen necelých 60%. Zbylých asi 100 tisíc tun, tedy deset tisíc popelářských aut plných plastů, končí každoročně na skládkách nebo ve spalovnách.

Recyklovat do roku 2025 až 65% plastových obalů podle uvedené studie je u nás při aktuální míře jejich recyklace snazší než jinde v EU. Politici však musí mít zájem omezit plýtvání plastovými obaly. Prvním krokem je zvýšit povinnou míru recyklace plastových obalů stanovenou zákonem o obalech. Jeho letos schválená novela stanovila závazný cíl na léta 2016 až 2019 na pouhých 45 %. Přitom už od roku 2008 recyklujeme ve skutečnosti víc než polovinu plastových obalů. V roce 2016 jsme recyklovali bezmála 60 %. Zvýšením minimální hranice povinné recyklace se do recyklačního průmyslu dostane víc peněz, což zlepší technologie dotřiďování a podpoří obecní rozpočty.

Dalším krokem ke zvýšení recyklace plastových obalů a k omezení jejich skládkování je tzv. ekodesign. Není možné zvyšovat recyklaci, vyrábí-li průmysl nadále množství nerecyklovatelných obalů. Systém Eko-kom, který za firmy zajišťuje třídění a recyklaci jejich obalů, by jim měl stanovit poplatky za účast v systému podle recyklovatelnosti použitých obalů. Například italská společnost CONAI, obdoba českého Eko-komu, vyžaduje vyšší poplatky za nerecyklovatelné obaly než za snadno recyklovatelné.

Stát se musí přestat tvářit, že se ho krize odbytu plastových odpadů netýká. Programové prohlášení vlády Andreje Babiše plánuje nižší sazbu daně z DPH pro točené pivo, ale nižší sazbu z DPH by spíše potřebovaly výrobky vyrobené z odpadů - recykláty, zejména, když vládní prohlášení zároveň plánuje pomocí nového zákona o odpadech přesměrovat odpady ze skládek do recyklace. Také ve veřejných zakázkách musí stát zvýhodňovat výrobky vyrobené z odpadů. Tím může stát konkrétně podpořit recyklaci a recyklační průmysl.

Evropští politici v pondělí rozhodli, že většina odpadů bude v EU recyklována [6]. Týká se to i plastů. Mikroplasty - drobné kousky plastů - už zamořily oceány, půdu, vodní zdroje a objevují se už i v potravinách. Politici musí začít jednat.

Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí DUHA, řekl: "Deset tisíc popelářských vozů plných nevyužitých plastů končí každoročně na skládkách a ve spalovnách. Zbytečně. Studie Asociace evropského plastového recyklačního průmyslu zjistila, že je možné do roku 2025 recyklovat 65% plastových obalů. Politici by se však museli přestat bát průmyslové lobby a hájit veřejný zájem. Programové prohlášení Babišovy vlády plánuje nižší sazbu daně z DPH pro točené pivo, tu by ale potřebovaly spíš výrobky vyrobené z odpadů."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz