Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Krušných horách se pohybuje rys ostrovid. Jeho stopy našli noví dobrovolníci Vlčích a rysích hlídek

15. 12. 2017 - PRAHA [Hnutí DUHA/AOPK ČR]

Sedmi terénních seminářů pro nové dobrovolníky Vlčích a Rysích hlídek se během podzimu zúčastnilo 148 zájemců o ochranu velkých šelem. Již 18. ročník monitoringu velkých šelem organizuje Hnutí DUHA ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR. Společně se zkušenými kolegy našli několik desítek pobytových znaků vzácných šelem - mezi ty nejcennější patří stopy rysa ostrovida v Krušných horách.

Donedávna poslední informace o pohybu rysa ostrovida ze 130 kilometrů dlouhého pásma Krušných hor pocházejí z května 2016, kdy se podařilo rysa vyfotografovat náhodnému turistovi. Aktuálně nafocené stopy jsou teprve třetím důkazem o výskytu rysa na české straně Krušných hor za posledních pět let. Potvrzuje se, že Krušné hory a potenciálně i Doupovské hory mohou pro tuto šelmu poskytovat velmi vhodný prostor k životu. Nejbližší oblastí trvalého výskytu rysa ostrovida je Český les. Šumavsko-bavorsko-rakouská populace obývá rozsáhlé horské masivy i kulturní krajinu jihozápadních Čech. Odpověď na otázku, zda se rys usadí v Krušných horách natrvalo, by měl přinést zimní terénní monitoring, připravený Hnutím DUHA Olomouc.

Rys ostrovid je samotářsky žijící kočkovitá šelma, jejíž jídelníček je tvořen převážně srnci. Je ale schopen ulovit i menší jeleny nebo divoká prasata. Právě regulací těchto přemnožených kopytníků, kteří okusem a loupáním stromů způsobují značné škody, mohou rysi a vlci přispět k ozdravení lesů Krušných hor. Také pohyb vlků v Krušných horách dobrovolníci Vlčích hlídek a zaměstnanci Hnutí DUHA Olomouc monitorují již druhým rokem.

Dobrovolníci Vlčích a Rysích hlídek se zejména během zimních měsíců pohybují v oblastech výskytu velkých šelem, monitorují jejich výskyt a svou přítomností v terénu odrazují potenciální pytláky a dokumentují pokusy o nelegální lov, který je nejvýznamnějším faktorem ohrožující život velkých šelem. Hlídkující dobrovolníci informují návštěvníky lesů o výskytu velkých šelem a snaží se vyvracet nepravdivé pověry.

Další školení pro zájemce o zapojení do monitoringu velkých šelem uspořádá Hnutí DUHA na podzim příštího roku. Zájemci se však mohou již nyní předběžně hlásit na e-mail vlci.hlidky@selmy.cz.

Štěpánka Kadlecová, koordinátorka Vlčích hlídek v Krušných horách, řekla: "Když jsme na začátku úvodního semináře pro nové dobrovolníky plánovali oblasti k terénnímu monitoringu pobytových znaků vlků, u jednoho místa na mapě jsem řekla, že by se tam mohlo líbit i rysovi. Jaké obrovské překvapení bylo, když tam druhý den skupinka dobrovolníků opravdu našla rysí stopu! Od té doby se převážně nově proškoleným dobrovolníkům podařilo najít několik rysích stopních drah a trusů, díky čemuž se výskyt rysa potvrdil. Všem dobrovolníkům za to patří velký dík.''

Josefa Volfová, koordinátorka Rysích hlídek na Šumavě a v Pošumaví, řekla: "Výskyt rysa ostrovida v Krušných horách a dalších lesnatých oblastech České republiky je skvělou zprávou, protože nám dává naději, že se šelmám daří procházet krajinou a zajistit přirozené propojení šumavské rysí populace s dalšími ve středoevropském prostoru. Pokud se to nepodaří, je budoucnost šumavských rysů nejistá."

Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR řekla: "Údaje o výskytu velkých šelem, které nám lidé poskytují, jsou pro nás důležité a pomáhají nám při jejich ochraně. Cenná jsou nejen přímá pozorování, ale i pobytové znaky, jako jsou stopy či trus. Mohou sloužit k vymezení migračních koridorů a k vytipování míst, kde je potřeba průchodnost krajiny zabezpečit pomocí ekoduktů."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz