Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Les Mangelepa připomenou zlatou éru východoafrické hudby

30. 10. 2017 - PRAHA [Econnect/Respect festival]

Tuzemský debut legendárních Orchestre Les Mangelepa měl původně proběhnout už v lonském roce v rámci festivalu Respect. Kvůli problémům s vízy musel být koncert nakonec zrušen. Díky tomu že Les Magelepa jsou vybráni jako jedni z účinkujících na letošní Womex, můžeme se těšit na jedinečný zážitek s legendou ze zlaté éry africké hudby.

Zatímco západní svět prožíval šedesátá léta s Beatles, Afrika protančila zlatou éru s rytmy z Konga. Hlavní město Kinshasa se stalo africkým Liverpoolem a vznikl zde první panafrický styl, který zachvátil celý kontinent. V Keni dosáhl hvězdné popularity orchestr Les Mangelepa, který pochází z východního Konga . Dnes slaví comeback, ale na rozdíl od afrobeatu už nežijícího Fely Kutiho z Nigerie jej můžeme slyšet v autentické podobě od dodnes aktivních veteránských muzikantů.

Zrod nového stylu v Kinshase připomíná o dvacet let dřívější vznik elektrického blues v Chicagu: černí muzikanti se stěhují za prací do města, sobotní taneční zábavy v klubech stupňují poptávku po nových kapelách, jejichž rytmy rezonují s životem ve městě. Africký hudební jídelníček se ale v 60. letech podstatně lišil od evropského, kde dominovali Beatles a Rolling Stones. Afričanům byly mnohem bližší syrovější rytmy s kořeny na černém kontinentě: soul Jamese Browna či rumba slavných afro-kubánských ansámblů. Pro nově vzniklý mix zpěvných kytar a tepu latinských perkusí se vžilo označení konžská rumba či později soukous. Jednalo se o skutečnou hudební epidemii, která zachvátila Nairobi, Paříž, Brusel i Karibik.

Členové Les Mangelepa pocházejí z východního Konga, odkud se přes Zambii, Malawi a Tanzanii přesunuli do Nairobi, kde odehráli první společný koncert. Jejich jméno je zkomoleninou francouzského vojenského rozkazu k pochodu, který byl hudebníkům předlohou ke komickým parodiím. V době největší slávy vydali desítky hitů, vinylové nahrávky se dnes mezi sběrateli prodávají za stovky eur. Les Mangelepa jsou zřejmě jedinou kapelou svého žánru, která se nerozešla a dodnes po 40 letech vystupuje každý weekend v klubu Vibro v Nairobi. Desetičlenná sestava představuje i v Africe v éře DJů vzácnou raritu.

K mezinárodními comebacku orchestru přispěl Guy Morley z londýnské agentury No Nation (podílel se mj. na filmové hudbě Hunger Games Mockinjay se zpěvačkami Lorde a Grace Jones). Jím produkované nové album Last Band Standing, které je oslavou více než 40leté historie Les Mangelepa.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz