Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kde se letos narodila vlčata? To zjistí vlčí a rysí hlídky. Připojte se k nim i vy

9. 8. 2017 - PRAHA [Econnect/Hnutí DUHA]

Důkazy o dalším rozmnožování vlků v Podbezdězí, na Broumovsku, v Krušných horách, ale i v dalších částech České republiky hledá Hnutí DUHA s pomocí dobrovolníků Vlčích hlídek a ve spolupráci se zoology správ chráněných krajinných oblastí. V září se k nim mohou přidat účastníci víkendových úvodních školení zaměřených na ochranu a monitoring velkých šelem. Zájemci o účast na školení se mohou již nyní registrovat na webových stránkách www.selmy.cz.

Zářijová školení tak zahájí v pořadí již osmnáctou sezonu Vlčích a Rysích hlídek, které chrání velké šelmy v našich lesích a mapují jejich výskyt. Hnutí DUHA letos zorganizuje 6 těchto školení. Pro nové zájemce o účast v hlídkách budou připravené informace ze života velkých šelem, základní poznatky k terénnímu monitoringu či přednášky českých i zahraničních odborníků z Hnutí DUHA, Správ chráněných krajinných oblastí nebo dalších odborných institucí zabývajících se velkými šelmami.

Odborníci na monitoring velkých šelem z Hnutí DUHA provedou nováčky také praktickou částí školení přímo v terénu. Ti si tak nově nabyté poznatky o životě velkých šelem a jejich monitoringu mohou ihned ověřit v praxi. Program víkendových odborných školení bude dále doplněn promítáním tematických dokumentárních filmů i záběrů z fotopastí, které zachycují život velkých šelem v jejich přirozeném prostředí.

Získané znalosti noví dobrovolníci budou moci dále uplatňovat zejména v zimním období, kdy Hnutí DUHA každý víkend organizuje několik akcí zaměřených na monitoring a ochranu velkých šelem. Dobrovolníci při pravidelném procházení terénu zaznamenávají nalezené pobytové znaky velkých šelem (např. stopy, trus), odebírají vzorky pro DNA a potravní analýzy, ale také na vhodná místa umisťují fotopasti. Kromě pobytových znaků velkých šelem dále zaznamenávají údaje o přítomnosti dalších chráněných druhů, například vydry říční, tetřeva hlušce nebo jeřábka lesního.

Důležitou náplní práce Vlčích a Rysích hlídek je i osvěta a šíření objektivních informací o velkých šelmách mezi místními obyvateli, turisty, chovateli hospodářských zvířat, lesníky a myslivci. Právě tolerance těchto skupin obyvatel k přítomnosti velkých šelem je velmi důležitá pro jejich přežití u nás.

Vlčí a Rysí hlídky také fungují jako prevence pytláctví, kdy svou přítomností v terénu odrazují potenciální lovce. Členové hlídek se vydávají do míst, ve kterých jsou velké šelmy v ohrožení, pátrají po známkách pytláctví a upozorňují na přítomnost masitých újedí, u nichž existuje velké riziko nelegálního zástřelu velké šelmy.

Poznatky z terénu zdokumentované dobrovolníky Vlčích a Rysích hlídek Hnutí DUHA pravidelně zveřejňuje na stránkách Šelmy.cz. Získané údaje o životě velkých šelem jsou dále využívány nejen k osvětě veřejnosti, ale slouží i jako podklady pro práce odborných institucí. Pracovníci Hnutí DUHA pravidelně publikují výsledky monitoringu společně s univerzitními vědci v českých i zahraničních odborných časopisech.

Podle posledních odhadů ze zimy žijí v České Republice minimálně tři smečky (v Podbezdězí, na Broumovsku, v Krušných horách), jeden vlčí pár na Šumavě a samostatně se pohybující vlci v Beskydech a v Bílých Karpatech. Experti dále odhadují, že v širším okolí Šumavy a Pošumaví (včetně navazujících oblastí v Německu a Rakousku) má domov 60-80 dospělých rysů; zhruba deset velkých kočkovitých šelem se pohybuje v Beskydech a Javorníkách. Medvěd se vyskytuje hlavně na moravsko-slovenském pomezí v Javorníkách.

V letošním roce zaznamenali fotopasti Hnutí DUHA a Agentury ochrany přírody a krajiny hned několik zajímavých záběrů. Mezi ty nejzajímavější určitě patří videozáznam kočky divoké v Pošumaví, další rozmnožování vlčí smečky na Dokesku nebo také důkazy o přítomnosti vlka v Krušných horách.

Pro zájemce o účast na některém z nadcházejících úvodních odborných školení právě spouštíme přihlašování. Přihlášky na jednotlivá školení jsou dostupné na stránkách Šelmy.cz.

Josefa Volfová, koordinátorka Rysích hlídek na Šumavě a v Pošumaví, řekla: "Spolu s dobrovolníky Rysích hlídek chceme především v průběhu letošní zimy upřesnit informace o výskytu vlků na Šumavě a v Pošumaví. Čerstvé informace pocházejí z Národního parku Bavorský les, kde se v minulých dnech podařilo zachytit na fotopast vlčata. Naším úkolem již v příštích týdnech, ale i během následujícího podzimu a zimy bude ověřit přítomnost vlčat i na české straně Šumavy a přinést podrobnosti o jejich životě. Je potřeba připravit místní obyvatele na přítomnost vlčí smečky, která může výrazně pomoct při obnově šumavských lesů. I nadále se chceme soustředit také na monitoring okrajových částí populace rysa."

Jiří Beneš, koordinátor Vlčích hlídek, řekl: "Kromě oblastí, ve kterých letos pořádáme úvodní školení, se s Vlčími hlídkami zaměříme také na další území, ze kterých evidujeme sporadické záznamy o pohybu velkých šelem. Je to například širší oblast Jeseníků, odkud poslední dva roky přicházejí zprávy o pohybu vlka i rysa. Obdobně je tomu i v Jizerských horách."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz