Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

20. MFDF Ji.hlava nabízí otevřený prostor pro diskuzi o společensky závažných tématech

28. 10. 2016 - JIHLAVA [Econnect/MFDF Ji.hlava]

Jubilejní dvacátý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů není jen místem rozostřujících se hranic mezi dokumentárním, hraným či experimentálním filmem, ale také aktivně vybízí k otevřeným diskuzím na různě závažná společenská témata. Po Philipu Zimbardovi se lektorských masterclass Inspiračního fóra ujmou čínský novinář žijící v německém exilu Chang Ping a současný ruský dramatik Michail Durněnkov. Svůj dlouhometrážní debut Můj přítel Boris Němcov, o ruském politikovi známém jako hlavní tvář protiputinovské opozice, uvede estonská režisérka Zosja Rodkevičová. Na diskuzi po filmu Český žurnál: Český Alláh přijede jak sama autorka Zuzana Piussi a střihač Vít Janeček, tak i disident Petr Pospíchal a protagonisté filmu.

Amerického psychologa Philipa Zimbarda doplní na Inspiračním fóru čínský novinář žijící v exilu v Německu Chang Ping, mimo jiné držitel hlavní ceny Human Rights Press Award z Hongkongu z roku 2014. Chang Ping byl ve své zemi opakovaně stíhán za to, že se zabývá ožehavými tématy, jako jsou feministická hnutí, čínská politika či situace v Tibetu. Nyní nesmí na území Číny vycházet žádné jeho texty ani knihy.

„Čínský novinář a bloger Chang Ping kritizuje čínského prezidenta za sešněrovávání čínského internetu a omezování svobody projevu. Jeho otec a dva bratři byli propuštěni z vazby poté, co na pražských demonstracích v době, kdy byl na návštěvě v Praze čínský prezident, demonstroval muž s velkou hlavou prezidenta Si Ťin-pchinga a texty v čínštině vyzývajícími k propuštění vězněných rodin. Jeho fotografie se dostaly do světových, hongkongských a následně i čínských novin a vytvořily tlak na čínskou vládu,“ vysvětluje kurátor Inspiračního fóra Filip Remunda. Chang Ping promluví o svých zkušenostech a názorech v pátek v 16:00 v kině Dukla.
Na téma Číny pak naváže světová premiéra příspěvku do Českého žurnálu Krtek a Lao’c od 20:00 v hlavním festivalovém kině DKO.

Třetím hostem Inspiračního fóra bude ruský dramatik Michail Durněnkov. Ten v roce 1995 spoluzakládal Školu nové dramatiky v Toljatti, jedno z nejvýznamnějších hnutí v kontextu ruské dramatické tvorby posledních desetiletí. V minulosti vyzkoušel různé profese, od instalatéra, televizního zpravodaje až po ředitele divadla, i proto ve svých hrách dokáže ztvárnit všechny typy postav – od Stanislavského až po postavy prostých dělníků. Účastnil se česko-ruského projektu dokumentárního divadla Pražské jaro 1968 a jeho hry jsou překládány do němčiny, angličtiny, finštiny, polštiny a jiných evropských jazyků. 

„V Rusku dnes platí zákon o spisovném jazyce, který činí používání vulgarismů trestným. Pro nás je to absurdní představa, ale ještě víc pro ruskou uměleckou scénu, která je na tomto způsobu vyjádření založená. Michail Durněnkov svůj jazyk nenechal spoutat a raději píše pro menší alternativní a nezávislé ruské divadelní scény včetně slavného dokumentárního divadla Teatr.dok, které se tomuto nařízení snaží vzdorovat,“ říká Filip Remunda. Michail Durněnkov přednese svoji masterclass v sobotu v 16.00 v kině Dukla.

Další masterclass, tentokrát zaměřenou na střih, povede italský střihač Jacopo Quadri. Ten se podílel na vítězném filmu letošního Berlinále s titulem Fuocoammare: Požár na moři. Podle Quadriho je filmový střih jako řeka, jež se prodírá neznámou krajinou. „Každý prvek souvisí s jiným, ať už jsou v kontrastu, nebo jsou si podobné tak, jako by byl film cestou,“ říká. V sobotu pak přednese svoji masterclass také střihačka, tentokrát Francouzska Clair Athertonová, která dlouhá léta spolupracovala s Chantal Akermanovou.

Český Alláh

V sobotu odpoledne odprezentuje tvůrčí duo Zuzana Piussi a Vít Janeček svůj rozpracovaný příspěvek do cyklu Český žurnál s titulem Český Alláh. Autoři polemizují o současném vlivu islámu na českou společnost. Režisérka nechává volný průběh názorové konfrontaci, přitom se pohybuje ve spektru dotazovaných od dobrovolnice pomáhající uprchlíkům až po zástupce radikálního českého hnutí proti islámu. Na diskuzi po filmu přijede jak sama autorka Zuzana Piussi a střihač Vít Janeček, tak i disident Petr Pospíchal a protagonisté filmu.

Smrt hlavního představitele protiputinovské opozice

Svoji českou premiéru bude mít i výrazný estonský snímek Zosji Rodkevičové Můj přítel Boris Němcov. Důvěrný portrét ruského politika Borise Němcova známého jako hlavní tvář protiputinovské opozice, přibližuje jeho aktivity posledních let. „Je to dlouhometrážní debut, dokumentární tragédie. Výjimečného vůdce ruské opozice, zavražděného v únoru roku 2015, tu ukazuji se sympatiemi, lidskou vřelostí a ironií,“ říká o svém debutu Zosja Rodkevičová. Po projekci filmu bude následovat debata s režisérkou a bývalým zpravodajem České televize v Moskvě Josefem Pazderkou o současné situaci v Rusku. Partnerem diskuze je pražská kancelář Heinrich-Böll-Stiftung.

V novém kinosále nazvaném KINO Lux Film Prize bude v pátek večer uveden letošní držitel ceny Evropského parlamentu Toni Erdmann režisérky Maren Ade. Film vypráví o učiteli Winfredovi, jenž po smrti svého slepého psa obrátí svoji pozornost k dceři, avšak při pokusu o sblížení selže a ke slovu se dostává jeho alter-ego, ambasador a kouč Toni Erdmann.

Legendární Jim Jarmusch na hudebním plátně

Jim Jarmusch byl již sedmkrát žhavým kandidátem na Zlatou palmu v Cannes, letos na tomto festivalu představil film Paterson (2016). V sekci Zkouška sirén bude mít v pátečních večerních hodinách premiéru jeho celovečerní dokumentární debut Gimme Danger (2016) – kronika agresivního rock’nʼrollu The Stooges, kapely v čele s Iggym Popem. Kinoprojekci bude předcházet koncert Jarmuschova spolupracovníka Jozefa van Wissema. Ten uvádí loutnu do nových kontextů a je nejznámějším loutnistou západního světa. Hraje vlastní postminimalistickou hudbu, s Jarmuschem natočil dvě alba a mimo jiné ozvučil také počítačovou hru The Sims Medieval. Za hudbu k filmu Přežijí jen milenci (Only Lovers Left Alive) obdržel v roce 2013 cenu na festivalu v Cannes. 

Vítězné krátko- a středometrážní snímky ceny Silver Eye

V polovině ji.hlavského festivalu byly také uděleny ceny Silver Eye za rok 2016. Zdeněk Blaha z trhu East Silver​ a zástupci odborných mezinárodních porot vyhlásili na veřejné prezentaci Emerging Producers vítěze dvou ze tří tradičních cen udělovaných Institutem dokumentárního filmu:

Cenu za nejlepší krátký film získal snímek Pulse (r. Robin Petré, Maďarsko, Belgie, Portugalsko, 2016).
Jako nejlepší středometrážní film byl oceněn titul 5 October (r. Martin Kollár, Slovensko, 2016)
Zvláštní uznání si odnáší film My Own Private War (r. Lidija Zelovic, Nizozemí, 2016).

Zrod nového evropského média

Na festivalu bylo oznámeno spuštění nového portálu, věnujícího se dokumentárnímu filmu – ModernTimes.online, který je nástupcem dánského DOX Magazine. Kromě online archivu obsahujícího přes 400 zpřístupněných textů DOX Magazine bude portál přinášet filmové kritiky, názory a rozhovory ze světa dokumentárního filmu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz