Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pachatelé domácího násilí zatím z bytů a domů vykazováni nebudou

16. 6. 2005 -, Radio Praha

Pachatelé domácího násilí zatím nebudou moci být za své chování vykázáni z domu či bytu, v němž žijí s obětí. Předlohu, která to má umožnit, Poslanecká sněmovna ve čtvrtek vrátila k novému projednání svému ústavně-právnímu výboru. O jejím přijetí rozhodne nejdříve na podzim. Původně o ní měla hlasovat do začátku prázdnin.

Předlohu navrhla skupina poslanců z různých stran v čele s Janem Kasalem. Novinkou má být rozšíření pravomocí policie o možnost vykázat pachatele domácího násilí až na deset dnů z bytu či domu, kde žije s týranou osobou. Právě k tomu, že by o vykázání pachatele rozhodla policie - a ne třeba soud, byli někteří poslanci zdrženliví.

Policista by mohl násilníka vykázat nejen z domu či bytu, ale i z jeho bezprostředního okolí, a zakázat mu návrat. Souhlas týrané osoby by nebyl nutný. Vykázaný člověk by policistovi musel odevzdat všechny klíče od objektu. Ze společného obydlí by si mohl odnést věci, jež slouží jeho osobní potřebě, osobní cennosti, dokumenty a věci, které potřebuje ke své práci. Desetidenní vykázání by nebylo možné zkrátit ani se souhlasem ohrožené osoby. Předběžným opatřením, jež by na žádost ohrožené osoby vydal soud, by ho ale bylo možné prodlužit, a to podle situace třeba až na rok. Tím by postižená osoba dostala více času na vyřešení své situace, třeba na rozvod, vypořádání majetkových vztahů a další věci.

Někteří poslanci ale byli k rozšíření pravomoci policie zdrženliví. Zdeněk Jičínský se zajímal o to, nakolik by to bylo vyváženo kontrolními a jinými zárukami. "Rozhodování na místě bude závažné," přiznal ministr vnitra František Bublan, který neskrýval obavy. Uvedl nicméně, že policie se širším pravomocím nebrání a že chystá pro své příslušníky školení. Kasal upozornil, že předloha má platit až od roku 2007, takže policie by měla rok a půl na přípravu. Odmítl obavy poslanců, že předloha může být zneužitelná k jiným věcem. Poslanec Marek Benda se obává, že by mohla být zneužívána třeba k řešení problémů "milostných trojúhelníků" za asistence policie. Poslanec Stanislav Křeček zase upozornil, že návrh neřeší problém služebních bytů. Kdyby byl třeba ze služebního domku u přejezdu vykázán železničář, neměl by kdo zvedat železniční závory, varoval Křeček.

Přísnější postih pachatelů domácího násilí je možný už od poloviny loňského roku, kdy začal platit zákon, podle něhož je domácí násilí trestným činem, za který může hrozit až osmiletý trest. S tresty počítá i nový trestní zákoník, který sněmovna vrátila k novému projednání svým výborům ve středu. Podle této normy, o jejímž přijetí by poslanci měli hlasovat rovněž až na podzim, má hrozit například pěti až dvanáctileté vězení mimo jiné lidem, kteří oběť domácího násilí utýrají k smrti.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz