Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Praze se bude pochodovat za klima. Vyslechnou politici v Paříži výzvu lidí z celého světa?

29. 11. 2015 - PRAHA [Econnect/Klimatická koalice]

I z Prahy dnes zazní hlas na ochranu klimatu. V předvečer Pařížské klimatické konference se na Václavském náměstí sejdou stovky lidí, aby se přidali k pochodu za klima a spravedlnost a zelená pracovní místa. Podobné pochody se již od pátku odehrávají po celém světě, v Melbourne se například sešlo 60 tisíc lidí. Největší průvod se očekával v pařížských ulicích, byl ale kvůli hrozbě teroristických útoků zrušen.

Demonstranti mají sraz ve tři hodiny na Václavském náměstí.Akci spoluorganizuje řada nevládních organizací v čele s Klimatickou koalicí, Greenpeace a Hnutím DUHA. Ke shromážděným promluví odborníci na změny klimatu a životní prostředí, například klimatolog Jan Hollan z Centra výzkumu globální změny Akademie věd ČR, zástupkyně Ekumenické rady církví Sandra Silná, odborník na téma rozvojové pomoci a migrace Martin Rozumek a další. Poté se lidé v průvodu, v němž nebudou chybět alegorické vozy a živá hudba, vydají na Petřín, kde minutou ticha uctí oběti teroristických útoků nejen z Paříže, ale i z Turecka, Libanonu, Tuniska a dalších zemí. Na známém kopci nad Prahou také demonstranti vyšlou jasný vzkaz do Paříže, aby se lidé už nebáli budoucnosti. Politiky na pařížském klimatickém summitu pak vyzvou, aby přijali odvážná opatření, která zaručí bezpečné klima i v budoucnu.

Jan Freidinger z Greenpeace k akci říká: “Politikům i lidem v Paříži vzkazujeme: mějte odvahu! Světoví lídři ji budou potřebovat, aby navzdory fosilní lobby přijali dohodu, která bude skutečným začátkem boje proti změně klimatu. Budou ji potřebovat lidé v Paříži, ale i jinde na světe, aby se navzdory politikům, kteří je na minulých klimatických konferencích mnohokrát zklamali, nebáli dál bojovat za svou budoucnost.”

Stoupání průměrné teploty Země, častější výskyt klimatických extrémů - ničivých povodní, hurikánů či devastujících období sucha, okyselování a oteplování oceánů, posouvání klimatických pásem, tání ledovců či šíření vážných nemocí a nebezpečných škůdců. To jsou důsledky změny klimatu, před kterými musí světoví politici v Paříži ochránit lidstvo. Světová odborná i laická veřejnost očekává, že rokování politiků v Paříži přinese důležité závazky jednotlivých států jak ke snižování emisí, tak k finanční pomoci zemím, které dopady změny pociťují nejvíce a nemají dostatečné prostředky na to, aby se s novou situací vyrovnaly bez pomoci.

Petra Honcová z Klimatické koalice říká: “Věříme, že výsledkem konference bude smlouva, která zaváže všechny národy světa ke konkrétním krokům v boji proti změně klimatu. Ale problém nejde řešit jen na mezinárodní úrovni. Řešení musí přijít i zdola, od lidí, jednotlivých občanů, kteří mají ve skutečnosti největší moc a mohu ovlivnit kroky vlády.”

Koalice neziskových organizací a iniciativ, které uspořádaly dnešní pochod, požadují, aby čeští představitelé zaujali ke změně klimatu jasné stanovisku a při vyjednávání prosazovali několik základních požadavků vedoucích ke zmírnění a zastavení změn klimatu. Vyzývají hlavně ke stoprocentnímu přechodu na obnovitelné zdroje do roku 2050 či k podpoře zaměstnanosti v nových moderních odvětvích.

Josef Patočka z Hnutí DUHA říká: “Česko je evropským rekordmanem v emisích skleníkových plynů i v plýtvání energií. Miliardové účty za dovoz ropy a plynu či škody způsobené spalováním uhlí nám nesníží Juncker ani Obama. Jednat musí naše vláda a dát zároveň potřebnou jistotu firmám i domácnostem – přijmout slíbený antifosilní zákon, odepsat uhlí za limity a odhodlat se ke stabilní podpoře obnovitelných zdrojů.”


Požadavky demonstrantů na vládu České republiky:
1. Veřejně přijmout spoluodpovědnost za změnu klimatu a přihlásit se ke snaze řešit její příčiny i dopady.
2. Začít odstraňovat drahou, nebezpečnou a nezdravou závislost ČR na fosilních palivech. Přijmout antifosilní zákon, který stanoví tempo postupného snižování emisí.
3. Systematicky podporovat rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Stanovit ambiciózní cíl podílu obnovitelných zdrojů OZE na výrobě energie. Odstranit adminisrtrativní překážky, vytvořit program podpory instalací malých slunečních a větrných elektráren ve vlastnictví občanů, malých podniků, družstev či obcí.
4. Podporovat vznik “zelených” pracovních míst, které budou zajišťovat důstojnou práci a zároveň přispívat k odklonu od uhlíkové ekonomiky závislé na fosilních palivech.
5. Trvat v EU na přehodnocení TTIP a CETA. Zajistit, aby nemohla ohrozit snižování emisí, úspory energie, rozvoj obnovitelných zdrojů energie ani potravinovou bezpečnost.
6. Posílit rozvojovou spolupráci alespoň na OSN požadovanou výši 0,7 hrubého národního příjmu a zohlednit v ní zodpovědnost za změnu klimatu.
7. Zařadit živočišnou a potravinářskou výrobu mezi hlavní odvětví, která musí snížit emise.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz