Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hluchoslepí se opět připravují na běh ve štafetě na pražském půlmaratonu!

25. 3. 2015 - PRAHA [LORM - Společnost pro hluchoslepé z.s.]

Už jen tři dny zbývají do startu pražského půlmaratonu, na který se už po druhé chystají i dva hluchoslepí borci za sdružení LORM – Společnost pro hluchoslepé. Jak se na letošní ročník připravují a na kolik si fandí? „Poctivě každé ráno běhám okruhy na hřišti blízko mého domu, občas si zaběhám na cyklostezce podél Vltavy, běžecký trénink doplňuji posilováním a protahováním, nic nenechávám náhodě,“ říká čtyřiašedesátiletý Milan Koklar z Českých Budějovic. Milan už podruhé poběží s trasérkou Lenkou poslední šestikilometrový úsek. Loni jej uběhl za pěkných 39 minut a 8 sekund, zvedne si letos osobní rekord? Druhá hluchoslepá členka štafety, Lenka Křepinská z Prahy, si opět troufá se postavit na start pražského půlmaratonu na Palachově náměstí.

„Loňský rozběh byl náročný, z chůze do běhu a zpět do chůze, než se prostor trochu uvolnil. S trasérem jsme se jistili růžovým šátkem, který nám umožňoval jak držet bezpečný odstup, tak i signál pro ostatní. Přesto dravci ze zadních řad předbíhali a vbíhali do cesty. Dbali jsme na volnější tempo, abychom se tzv. nepřepálili,“ přibližuje Lenka podmínky na startu z pohledu hluchoslepého sportovce. I přes náročné podmínky na startu byl výsledný čas těsně pod hranicí 35 minut pro Lenku i ostatní členy štafety velkým povzbuzením. Na svůj druhý start na pražském půlmaratonu se Lenka od zimy do jara poctivě připravuje s novou trasérkou Lenkou Pokornou. Sousedky z pražského Žižkova si vyrážejí zaběhat většinou v podvečerních hodinách po Vinohradech, postupně si prodlužují délku trasy a zlepšují své časy. Štafetu doplní dva dobrovolníci ze sdružení LORM – Dora Marholdová a Pavel Pokorný.

Jak hluchoslepí sportovci dokazují, díky pomoci trasérů, průvodců, tlumočníků a také díky odborným službám ze strany sdružení LORM mohou dokázat zdánlivě nemožné. Nejdůležitější pro hluchoslepé jsou však terénní sociální služby, které jim pomáhají překonávat překážky v každodenním životě. „Hluchoslepí se s naší pomocí učí komunikační systémy, prostorovou orientaci a samostatnou chůzi s červenobílou holí, využívají našich průvodcovských a tlumočnických služeb, jezdí s našimi traséry na tandemových kolech, soutěží mezi sebou ve sportovních disciplínách na Lormolympiádě a v umělecké soutěži o Cenu Hieronyma Lorma,“ přibližuje sociální služby a projekty Petra Zimermanová, ředitelka LORM z.s. Tato společnost je u nás jediným registrovaným poskytovatelem sociálních služeb pro hluchoslepé v České republice. Souhrnné informace o tomto těžkém zdravotním postižení přináší webové stránky www.lorm.cz.

Běžecká výzva však platí nejen pro hluchoslepé, ale i pro všechny příznivce a dárce. Od roku 2014 se mohou zájemci přihlásit do charitativního běhu a podpořit tak služby pro hluchoslepé. Výzvu už přijalo téměř padesát sportovců a nadšenců, kteří od letošního jara do podzimu poběží za LORM a hluchoslepé maraton, půlmaraton nebo některý z kratších závodů, ať už jako jednotlivci, v týmu nebo ve štafetě. Všechny běhy připravuje společnost Prague International Marathon, spol. s.r.o., která organizuje běžecké závody v Praze, Karlových Varech, Českých Budějovicích, Olomouci a Ústí nad Labem, více na www.runczech.com. Služby pro hluchoslepé lze také podpořit ve veřejné sbírce Červenobílé dny, kterou už 13. rokem pořádá sdružení LORM. Stačí poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS LORM na číslo 87 777 nebo tzv. roční dárcovskou „smsku“ ve tvaru DMS LORM ROK na stejné číslo. Cena jedné dárcovské SMS je 30 Kč, LORM z.s. obdrží 28,50 Kč. Pro příspěvky je také po celý rok otevřeno sbírkové konto 43-8709380297/0100. Podrobné informace o sbírce včetně vyúčtování předchozích ročníků přinášejí stránky www.cervenobiledny.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz