Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tisíce Čechů se chystají společně posnídat na fairtradovém pikniku

9. 5. 2014 - PRAHA [Econnect/NaZemi]

V sobotu 10. května se uskuteční již čtvrtý ročník pikniku Férová snídaně ve vašem městě. Jedná se o ojedinělý koncept, kdy se ve stejný den a ve stejný čas na více než stovce míst po celé ČR sejdou tisíce lidí, aby daly najevo, že podporují fair trade. Stane se tak na Světový den pro fair trade, který se slaví každoročně druhou květnovou sobotu. Happening se těší stále větší oblibě. Zatímco v roce 2011 se Férová snídaně konala ve 41 městech a v roce 2012 v 57, loni to bylo již 87 míst a celkem snídalo 2 800 lidí.

Příjemný neformální piknik si již získal své jméno a i letos bude opět propojovat fair trade s lokálními produkty. Účastníci si sami přinesou fairtradové potraviny jako jsou kakao, káva, čaj, ale například i bábovka upečená z domácích vajec a fairtradového kakaa. Společně pak posnídají na veřejném místě.

„Hlavním tématem letošní snídaně je fair trade jako volba, kterou spotřebitelé při svých nákupech činí. Zatím máme přihlášených 111 měst či obcí. V Praze se snídá hned na pěti místech,“ uvedl k letošnímu ročníku Tomáš Bílý z neziskové organizace NaZemi, která akci koordinuje. „Zájem o akci roste, za dva roky se počet míst, kde se snídá, zvedl na dvojnásobek,“ doplnil Bílý.

Ve městech a obcích snídani organizují aktivní lidé jako například studenti, vedoucí mateřského či ekologického centra, učitelé či ředitelé knihoven. „Férovou snídani pořádáme v Lounech již podruhé, je to možnost propagace férových pěstitelů, a také příjemné zpestření komunitního života ve městě. Těšíme se na to, co letos kamarádky upečou, zkusíme, jak se jim povedly marmelády, vyměníme si recepty a hlavně se sejdeme a úplně jednoduše vrátíme k obyčejnému způsobu života,“ řekla organizátorka pikniku v Lounech Dagmar Kučerová, ředitelka místní městské knihovny.

Letos se snídaně pořádá ve všech šesti českých Fairtradových městech (Mladá Boleslav, Český Krumlov, Hodonín, Litoměřice, Volyně, Vsetín) a rovněž ve všech městech, která o tento status žádají (Brno, Chrudim, Kroměžíž, Tišnov, Třebíč). „Zájem o fair trade v Kroměříži roste, loni přišlo na Férovou snídani 110 lidí, což představuje oproti předloňskému roku obrovský nárůst,“ zmínila organizátorka snídaně v Kroměříži studentka Eva Smělíková. Snídani organizuje ve spolupráci s Arcibiskupským gymnáziem Kroměříž a Střední školou hotelovou a služeb. Ty usilují o status Fairtradová škola.

Při porovnání výsledků průzkumu spotřebitelského chování, který NaZemi opakovaně provedla v letech 2010 a 2013, vyplývá, že znalost loga Fairtrade mezi českou populací vzrostla za toto období o 45 %. Zatímco v roce 2010 toto logo znalo 15,9 % dotázaných, v roce 2013 to již bylo 23 %.

Čeští spotřebitelé nakoupili vloni výrobky s certifikací Fairtrade v hodnotě 174 milionů korun. Maloobchodní obrat se oproti roku 2012 zvýšil o celých 80 % (z 97 milionů na 174 milionů). „Výrobky se známkou Fairtrade jsou pro spotřebitele stále dostupnější. To je rozhodující faktor, který vloni ovlivnil rekordní nárůst spotřeby. Fairtradové produkty jsou dnes k dostání ve většině maloobchodních a kavárenských řetězců,“ uvedla Hana Chorváthová z organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která pravidelně tato data zvěřejňuje. Nejoblíbenějším fairtradovým produktem u nás zůstává káva.

Další podrobnosti k pikniku, včetně mapy míst kde se koná, naleznete na www.ferovasnidane.cz. Koordinátory Férové snídaně je NaZemi společně s Ekumenickou akademií.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz