Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pasivní domy jsou vážně zábava. Děti i dospělé o tom přesvědčí unikátní expozice

14. 4. 2014 - BRNO [Econnect/Centrum pasivního domu]

Energeticky šetrné domy ukazují cestu, jak bydlet zdravě, dopřát si zasloužený komfort a ušetřit skutečně hodně peněz za energie. Tohle všechno už budou vědět i malé děti. A to díky veliké zážitkové interaktivní expozici o tom, jak se staví pasivní dům. Expozice, která zatím nemá v Evropě žádnou konkurenci, nese příznačný název: „Mámo, táto, pojďme bydlet zdravě!“

Interaktivní výstava bude poprvé otevřená široké veřejnosti už příští týden, 23. – 26. dubna 2014 na brněnském výstavišti v rámci stavebního veletrhu IBF.
Celá expozice má celkem 11 stanovišť na ploše zhruba 250m2 a je založena na touze dětí zkoumat, hledat a hrát si. Výstava objasňuje, co je důležité při stavbě domu s ohledem na jeho energetickou šetrnost.

„Inspirovali jsme se velkými světovými science centry, které dokázaly zaujmout a hravě přiblížit přírodní zákony, taje fyziky, chemie i mnohé dalším dětem i rodičů. My obdobným způsobem přibližujeme svět energeticky šetrného stavění české veřejnosti. Vymysleli jsme totiž expozici, kde si ti nejmenší i největší mohou doslova osahat to důležité, co ke stavbě dobrého domu patří,“ říká Jan Bárta, ředitel osvětové organizace Centrum pasivního domu.

Návštěvníci se tu dovědí, jak se v pasivním domě větrá třeba v zimě, když se nám nechce otevřít okno. Budou si moci zkusit co nejrychleji zaizolovat dům, vyskládat rám okna, anebo zastřílet na jeden pěkně nepovedený dům plný tepelných mostů. Budou sami zkoušet, proč je tak důležitá orientace domu ke světovým stranám, anebo tvar domu. U každého stanoviště jsou navíc připraveny pracovní listy pro chytré děti. A všechny úkoly si klidně mohou vyzkoušet i zvídaví rodiče. Pro ně jsou u každého stanoviště připraveny informační listy.

„Pasivní domy jako dosažitelný ideál pro bydlení jsou čím dál „normálnější“, začínají konečně mizet mýty o technologické složitosti. Je to jen zapojení rozumného uvažování a preciznosti do stavby domu. A díky nové interaktivní dětské expozici „Mámo, táto, pojďme bydlet zdravě!“ už i české děti budou vědět, že bydlet zdravě, jde tak hravě!“, uzavírá Jan Bárta.

Koncept pasivních domů je na světě je už desítky let, poprvé jej pojmenoval a podrobně uchopil v roce 1991 německý fyzik Wolfgang Feist. Svět už sebevědomě kráčí směrem k dosažení co nejnižší energetické šetrnosti a nezávislosti na vnějších zdrojích. Česká republika nejistě přešlapovala trochu déle, první pasivní dům se tu postavil o 10 let později, nicméně i u nás už můžeme mluvit o trendu nízkoenergetických a pasivních domů.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz