Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nevládní organizace vyzývají ČR: přijměte uprchlíky ze Sýrie

17. 3. 2014 -, Econnect/Amnesty/OPU

Amnesty International ČR a Organizace pro pomoc uprchlíkům apelují na českou vládu, aby v době, kdy si připomínáme 3 roky od vypuknutí krize v Sýrii, poskytla útočiště nejméně tisícovce uprchlíků.

Před třemi lety propukly v Sýrii násilnosti, před kterými muselo uprchnout 2,5 milionu lidí. Polovinu z nich tvoří děti. Jedná se tak o největší uprchlickou krizi současnosti. Podle nevládních organizací Organizace pro pomoc uprchlíkům a Amnesty International je naléhavě třeba, aby pomocnou ruku syrským uprchlíkům poskytly státy EU, včetně České republiky. Organizace proto dnes vyzvaly premiéra Bohuslava Sobotku, aby ČR poskytla útočiště alespoň pro 1.000 nejzranitelnějších syrských uprchlíků.

„Vzhledem k rozměrům krize, jejímiž obětmi jsou hlavně děti, může i Česká republika udělat solidární gesto a přijmout tisícovku utečenců,“ prohlásila Eva Holá z Organizace pro pomoc uprchlíkům.

Obě organizace se domnívají, že tento požadavek je pro ČR únosný, protože je zemí, do které ročně dorazí jen několik stovek žadatelů o azyl. ČR přitom disponuje potřebným zázemím pro přijetí uprchlíků a její azylový systém by tento počet dokázal zpracovat. Mnohem hůře vybavené Bulharsko oproti tomu v tuto chvíli hostí několik tisíc uprchlíků ze Sýrie ve zcela nevyhovujících podmínkách.

Útočiště v Evropě je pro syrské uprchlíky nedostupné

Velká část syrských uprchlíků však ochranu na území Evropy nemůže hledat. Většina z nich totiž živoří v žalostných podmínkách v zemích sousedících se Sýrií. Ve špatně vybavených uprchlických táborech trpí nedostatkem základních potřeb včetně jídla a mnozí nemají přístup k lékařské péči. V podstatě neexistují bezpečné a legální cesty, kterými by se mohli dostat z regionu. Brání jim složitá vízová omezení a také nepružná administrativní procedura pro slučování rodin. Evropské státy navíc vyčlenily zcela nedostatečný počet míst pro humanitární pobyt uprchlíků a jejich přesídlení.

V Evropě tak dosud našla ochranu jen 3% syrských uprchlíků. Ti, kteří nebezpečnou cestu do Evropy zvládnou, jsou navíc často vraceni zpět. Bez ohledu na rizika, která jim hrozí.

“Syrští uprchlíci, kteří hledají bezpečí v Evropě, často nemají jinou možnost, než riskovat své životy v rukou převaděčů, nebo podniknout životu nebezpečnou cestu přes moře. S ohledem na rozsah humanitární katastrofy musíme změnit postoj a poskytnout syrským uprchlíkům bezpečné útočiště,” upozorňuje Mark Martin, ředitel Amnesty International ČR.

Evropské nevládní organizace se k tříletému výročí syrského konfliktu spojily pod společnou výzvou evropským lídrům i jednotlivým členským státům, aby se této uprchlické krizi postavily čelem. Kampaň, která v ČR poběží pod heslem Hlas pro Sýrii, má za cíl získat podpisy občanů EU pod společnou petici za zlepšení pomoci pro syrské uprchlíky. Kampaň v ČR připravily společně Amnesty International a Organizace pro pomoc uprchlíkům. Vedle šíření petice adresované evropským lídrům také požaduje po české vládě, aby učinila solidární gesto a přijala tisícovku utečenců.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz