Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Malé děti – malá práva? Brněnská skupina Amnesty International představuje novou kampaň pro rok 2014 zaměřenou na práva dětí u nás i ve světě

10. 2. 2014 - Brno [Econnect/Amnesty International Brno]

Cílem kampaně Malé děti – malá práva? je poukázat na nedodržování lidských práv dětí v různých částech světa. Milióny dětí po celém světě jsou nuceny pracovat v nelidských podmínkách jako moderní otroci. Statisíce dětí jsou zataženy do různých ozbrojených složek a válečných konfliktů, kde často umírají v prvních liniích. Nejen těmto, ale i statisícům dalších dětí je upřena možnost plnohodnotného vzdělání například tím, že jsou vyčleňovány z hlavního proudu vzdělávání. V některých zemích mladistvým pachatelům dosud hrozí trest smrti či jiné kruté, nelidské a ponižující tresty.

První akce: Red Hand Day

První akce v rámci této kampaně proběhne ve středu 12. února a nese název Red Hand Day aneb Zbraně dětem nesluší. Po celém světě si lidé 12. února připomínají a upozorňují na to, že řada dětí je i dnes zatažena do ozbrojených konfliktů a jsou porušována jejich lidská práva. Letos se připojuje i Brněnská skupina Amnesty International. V 16 hodin proběhne flash mob na Náměstí Svobody. Na místě se zúčastnění dozví podrobnosti o Red Hand Day, dále budou mít možnost na flipchartový papír obtisknout nebo obkreslit ruce, napsat vzkaz. Budou moci podepsat petici adresovanou velvyslanci Středoafrické republiky, kde dochází k verbování dětských vojáků. Další informace o Red Hand Day naleznetne zde: http://www.redhandday.org/index.php?id=4&L=0.

Soutěž „Po stopách dětských práv“

Součástí kampaně je také aktuálně spuštěná literární soutěž "Po stopách dětských práv", pokud se rozhodnete zúčastnit se, dozvíte se spoustu zajímavých informací o tom, jak jsme na tom s dětskými právy i jak bohatý je vnitřní svět dětí.

Každých 14 dní zveřejníme kódy, které vás nasměrují k zajímavé knize nebo dokumentu s dětskou tematikou, ve kterém budete hledat klíčové slovo. Toto slovo si zapište, až jich nasbíráte pět, zašlete celou větu, která je citátem slavného spisovatele, na adresu brno@amnesty.cz. Tři výherce nebo výherkyně odměníme krásnými knihami Romské pohádky od Eleny Lackové a Malý princ od Antoina de Saint-Exupéryho (speciální vydání) a dále výrobkem s certifikátem Fair Trade.

Právům dětí jsme tak zasvětili i nadcházející akce a aktivity, aktuální informace naleznete na našich webových stránkách a Facebooku

Předběžný přehled aktivit:
12. 2. 2014
Red Hand Day aneb Zbraně dětem nesluší (akce zaměřená na dětské vojáky)
21. 3. 2014
Mezinárodní den za odstranění rasové diskriminace (akce na téma vzdělávání romských dětí ve spolupráci s projektem Fair Play a Sdružením rodičů pro férovou školu)
15. 5. 2014
Mezinárodní den rodiny (sportovní akce v Lužánkách ve spolupráci s projektem Fair play, platformou Blokujeme, Muzeem romské kultury)
25. 5. 2014
Den Afriky (akce ve spolupráci s organizací Na zemi, upozorňující na dětskou práci a dětské vojáky)
1. 6. 2014
Den dětí (akce na téma vzdělávání romských dětí ve spolupráci s projektem Fair Play a Sdružením rodičů pro férovou školu)
+
červen – účast na Ghettofestu


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz