Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Big Brother Awards: Známe největší slídily za rok 2013!

16. 1. 2014 - PRAHA [Econnect/Iuridicum Remedium, o. s.]

Z domácích vítězů anticeny za rok 2013 je nutné zmínit vítěze kategorie Dlouhodobý slídil, kterým se stalo Ministerstvo zdravotnictví za organizaci sběru krevních vzorků novorozenců. V současné době jsou ve čtyřech českých nemocnicích uchováváno bez dostatečného důvodu více než 3 miliony krevních vzorků získaných při tzv. novorozeneckém screeningu. Nejstarší jsou z poloviny 80. let. Podle poroty jsou vzorky potenciálně zneužitelné například k provádění analýz DNA. Navíc neexistuje dostatečný důvod proč by měly být uchovávány po dobu až 100 let, jak je tomu v současnosti.

V kategorii mezinárodní slídil zvítězila americká zpravodajská služba NSA za plošné a celosvětové sbírání informací o elektronických komunikacích, které vyšlo najevo v souvislosti s dokumenty vynesených jejím bývalým zaměstnancem Edwardem Snowdenem, a které podle poroty naplňuje dokonale definici Velkého bratra. Porota zároveň poukázala na srovnatelné metody dalších zpravodajských služeb. S touto aférou souvisí i vítězství britského premiéra Davida Camerona v kategorii Výrok Velkého bratra za výroky, kterými hrozil médiím zásahem v případě, že neukončí zveřejňování poznatků získaných ze Snowdenových materiálů.
V kategorii úřední slídil si vítězství odneslo Vojenské zpravodajství za svoji roli v kauze „Nagyová“, kdy účast jejích vrcholných představitelů na zřejmě nezákonném sledování manželky premiéra, vede ke zpochybnění vnitřních kontrolních mechanismů zpravodajských služeb s logickým vyústěním v narušení důvěry, která je pro tyto služby klíčová.

V kategorii nebezpečná nová technologie zvítězily bezkontaktní platební karty, které díky chybějícímu zabezpečení čipů umožňují nepozorovaně při přiložení čtečky přečíst údaje o držiteli karty a o samotné kartě. Tyto údaje lze využít mimo jiné k provádění některých on-line plateb i přes velké e-shopy, jako je třeba Amazon.

Cenu za Právní normu Velkého bratra si poprvé v historii udílení cen v České republice odnesla absence normy. Konkrétně cenu získalo Ministerstvo vnitra za to, že nepředložilo zákon, který by upravoval využívání analýz DNA v policejním i soukromém sektoru, po níž je odborníky voláno již řadu let. Vláda sice uložila ministerstvu v listopadu 2012 úkol zákon, který by vycházel z tezí zpracovaných IuRe, připravit do října 2013. Tento úkol byl měsíc před termínem zrušen a zákon je tak stále v nedohlednu. To vede nejen k zásahu do osobnostních práv těch, jejichž profily DNA jsou například uloženy v kriminalistické databázi DNA, která je regulována pouze tajným pokynem policejního prezidenta. ale v konečném důsledku to může i narušit možnost policie údaje z této databáze v trestních řízeních využívat pokud na chybějící právní úpravu upozorní obhajoba.
Cenu pro úředního slídila si odnesla společnost LG za svoje chytré televize, které i proti vůli uživatelů odesílají LG údaje o sledovaných pořadech, ale i o některých souborech na externích discích připojených k televizím.

Jedinou pozitivní cenu si za rok 2013 odneslo sdružení Cz.NIC za projekt routeru Turris, který bude chránit domácí sítě zájemců distribuovaným adaptivním firewallem, který jednoduše funguje tak, že z analýzy údajů o útocích na domácí počítače a sítě inovuje firewallová pravidla, kterými následně aktualizuje všechny routery zapojené do systému. Porota zejména ocenila velmi otevřenou informační politiku vůči uživatelům routeru s důrazem na ochranu jejich osobních údajů, jakož i používání otevřeného softwaru i hardwaru.


Složení poroty:
Robert Břešťan - novinář, komentátor týdeníku Ekonom
Jiří Knitl - manažer Fondu Otakara Motejla
Oldřich Kužílek - poradce a expert na otevřenost veřejné správy
Václav Matyáš - vedoucí katedry počítačových systémů a komunikací, Masarykova univerzita v Brně
Václav Novák - IT expert IuRe, systémový architekt společnosti Memepower
Jiří Peterka - nezávislý konzultant a publicista, vítěz pozitivní Ceny Velkého bratra 2012
Radim Polčák - vedoucí Ústavu práva a technologií Masarykovy univerzity v Brně
Daniel Vaněk - genetik, ředitel společnosti Forenzní DNA servis, pedagog na několika vysokých školách
Jan Vobořil - výkonný ředitel IuRe a advokát
Lukáš Zelený - vedoucí právní poradny časopisu dTest


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz