Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ikona arabského hudebního undergroundu Yasmine Hamdan se vrací do Prahy

13. 11. 2013 - PRAHA [Econnect/Respect Music]

Evropané jsou šokováni elektronickou taneční hudbou ze zemí, které si stereotypně spojují s arabským světem či islámem, tamní umělci totiž boří vžitá tabu s větší razancí než v západním světě. Libanon se vžitým klišé vymyká, což před léty potvrdilo duo Soapkills, spojení ženského hlasu s elektronikou. Yasmine Hamdan se objeví na pódiu Paláce Akropolis v neděli 17. listopadu v rámci cyklu koncertů Respect Plus.

Zpěvačka skupiny Yasmine Hamdan je dnes undergroundovou ikonou celého arabského světa, její hudba se stala soundtrackem alternativního umění, a to doslova: palestinský filmař Elia Suleiman si vybral skladby Soap Kills do svého mezinárodně oceněného filmu Divine Intervention - a dnes je manželem Yasmine. Ta se po rozpadu Soap Kills usadila v Paříži, kde natáčela s Mirwaisem Ahmadzaï, producentem Madonny, spolupracovala s CocoRosie a svůj zatím největší projekt natočila s vedoucím průkopnické skupiny Nouvelle Vague, Marcem Collinem.

Yasmine si vybrala hity velkých arabských zpěvaček 20. století, které se nestaly superhvězdami, ale jejich hudba symbolizovala nezávislost, smyslnost a subtilní ženský protest liberální éry před nástupem fundamentalistů. Yasmine akcentuje skryté textové významy i humor a tvůrčím způsobem pracuje s jemnými odlišnostmi arabských dialektů - od Libanonu přes Kuvajt až po Egypt.

Ve srovnání s tematicky příbuznými fúzemi Natachy Atlas a Transglobal Underground přináší mnohem originálnější vizi plnou svěžích nápadů. Projekt, který na jaře vydává belgická značka Crammed Disc, zpěvačka testovala před nadšeným publikem v Káhiře. Jednu ze skladeb bude zpívat v příštím filmu Jima Jarmusche, v němž hraje samu sebe.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz