Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Světový humanitární den upozorňuje na rizikovou práci humanitárních organizací

15. 8. 2013 - PRAHA [Econnect/Charita ČR]

Čtyři humanitární pracovníci, Martina Mandlová z organizace ADRA, Jitka Škovránková z Člověka v tísni, Vladislav Vik z Charity Česká republika a Pavel Gruber z Lékařů bez hranic si dnes v Praze připomněli Světový humanitární den, který vyhlásila OSN na 19. srpen. Na společném setkání hovořili o svých zkušenostech a zmínili také možná rizika a nutnost profesionality pomoci těm, kteří trpí v důsledku přírodních katastrof nebo konfliktů.

Počet zabitých, unesených a zraněných humanitárních pracovníků se za posledních deset let ztrojnásobil. Podle statistik Aid Worker Security Database se jen do července letošního roku stalo obětmi útoků 189 lidí. Zatímco ubývá počet únosů, stoupají útoky s použitím výbušnin a střelby.

Podle údajů Development Initiatives zasáhly v letech 2003 až 2012 do života lidí nejvíce povodně (více než 1 miliarda osob), sucha (přes 364 milionů osob) a bouře či hurikány (více než 300 milionů osob). Humanitární krize jsou vyvolávány také různými společenskými konflikty. V současné době se jedná například o vleklý boj mezi vládou a opozicí v Sýrii.

„Působení v Sýrii je bohužel čím dál obtížnější. Bezpečnost se zhoršuje především kvůli přítomnosti nejrůznějších extremistických skupin. I proto zde dramaticky narůstá počet únosů humanitárních pracovníků a novinářů a únos je pro nás mnohem reálnějším rizikem, než neustávající boje,“ říká Jitka Škovránková, která koordinuje programy Člověka v tísni v Sýrii a zemi několikrát navštívila. „I přesto se nám ale daří v Sýrii účinně pomáhat, především díky spolupráci s místními obyvateli,“ dodává Škovránková.

Pavel Gruber z Lékařů bez hranic dodává: „Útoky na naše pracovníky a zařízení mají v důsledku největší dopad na lidi, kteří jsou závislí na naší pomoci. Dramaticky to omezuje možnost dostat zdravotnickou pomoc k těm nejohroženějším. Vidíme to v Sýrii, Somálsku nebo v Jižním Súdánu.“

Na dnešním setkání humanitárních pracovníků hovořila také Hana Volná, která na Ministerstvu zahraničních věcí ČR odpovídá za oblast humanitární pomoci. Uvedla, že i přes omezené prostředky MZV každoročně podporuje na třicet humanitárních projektů v zahraničí, od okamžité pomoci po přírodních katastrofách přes podporu civilního obyvatelstva v konfliktech až po dlou-hodobou pomoc zemím s komplexními humanitárními problémy.

„Dnešní setkání je součástí kampaně ke Světovému humanitárnímu dni, kterou chceme upozornit na stav v oblasti humanitární pomoci a hlavně na práci humanitárních pracovníků, kteří většinou pracují ve velmi obtížných podmínkách,“ říká Vladislav Vik, regionální manažer Charity ČR.

OSN vyhlásila 19. srpen Světovým humanitárním dnem poté, co před deseti lety zahynul v Bagdádu při pumovém útoku zvláštní představitel generálního tajemníka OSN v Iráku Sergio Vieira de Mello a 21 jeho kolegů. V tento den si připomínáme, že jsou humanitární pracovníci čím dál častěji terčem útoků, jejichž počet se za poslední desetiletí ztrojnásobil. Každý rok 19. srpna tak vzdáváme poctu všem, kteří při své práci přišli o život, a vyjadřujeme respekt těm, již v rizikových oblastech pomáhají druhým.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz