Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Svíčková vigilie za osmnáct let vězněného tibetského pančhenlamu Gendün Čhökji Ňimu

15. 5. 2013 - PRAHA [Econnect/Lungta]

V Praze dnes u Sochy sv. Václava na Václavském náměstí od 18 hodin proběhne svíčková vigilie za 11. tibetského pančhenlamu Gendün Čhökji Ňimu.
Lidé, kteří přijdou na svíčkovou vigilii, můžou podepsat petici na podporu pančhenlamy, zapálit svíčku nebo pustit balónek s portrétem pančhenlamy.
Svíčkovou vigilii svou účastí podpoří organizace Amnesty International.

Lidé budou mít možnost podpořit podpisem i petici za propuštění tibetského dokumentaristy Dhondup Wangčchena. Tibetský filmař je od března roku 2008 vězněn za natáčení filmového dokumentu o pohledu Tibeťanů na Olympijské hry 2008 v Pekingu, na Tibet i dalajlamu.

V pátek 17. května 2013 uplyne 18 let od doby, kdy byl příslušníky čínských ozbrojených složek zadržen 11. tibetský pančhenlama Gendün Čhökji Ňima. Dodnes je čínskou vládou držen na neznámém místě.

Občanské sdružení Lungta zahajuje roční Kampaň na podporu 11. pančhenlamy Gendün Čhökji Ňimy. Lidé ji mohou podpořit podepsáním petice, která požaduje, aby nezávislým expertům OSN na lidská práva bylo umožněno setkat se s 11. pančhenlamou a aby byl jeho případ pečlivě prošetřen. V případě zjištění porušování Všeobecné deklarace lidských práv požadujeme pančhenlamovo propuštění. Petiční archy budou v květnu roku 2014 předány ministrovi zahraničních věcí ČR. Výzva k projednání případu bude adresována vysoké komisařce OSN pro lidská práva a Velvyslanectví Čínské lidové republiky v ČR.

Gendün Čhökji Ňima se narodil 25. dubna 1989. O šest let později, v květnu roku 1995 byl současným tibetským dalajlamou uznán jedenáctým vtělením linie pančhenlamů. Po dalajlamech jsou pančhenlamové druhou nejvýznamnější duchovní linií školy Gelug a zároveň nejvyššími duchovními představiteli Tibetu. Dne 17. května1995, tři dny po jmenování byl tehdy šestiletý chlapec i se svoji rodinou zadržen příslušníky čínských ozbrojených složek a od té doby je držen na neznámém místě. Čína o několik měsíců později jmenovala jiného pančhenlamu, Gjalcchän Norbua, kterého Tibeťané jako pančhenlamu nepřijali. Čínská vláda se tímto krokem jednoznačně snaží získat moc a kontrolu nad tibetským náboženstvím. Setkání s Gendün Čhökji Ňimou nebylo zatím umožněno oficiálním zástupcům vlád a mezinárodních organizací.

Více informací o Kampani na podporu 11. pančhenlamy Gendün Čhökji Ňimy naleznete na webu www.lungta.cz/panchenlama.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz