Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

sKartám žádné opravy nepomohou, jsou od počátku špatně nastaveny. Měly by co nejdříve skončit

15. 4. 2013 - PRAHA [Iuridicum Remedium, o. s. / Fond Otakara Motejla]

sKarty nemají zdravé jádro, protože myšlenka spojení jejich identifikační a platební funkce je od počátku špatná. Považujeme také za nemožné, aby soukromá banka byla schopna sladit úkoly veřejné správy, zde konkrétně v oblasti administrace sociálních dávek, s vlastním podnikatelským zájmem,“ říká Jan Vobořil, výkonný ředitel Iuridicum Remedium, a dodává: „Nedokážeme si představit, že by se na takto hliněných nohou dalo postavit cokoli smysluplného.“ IuRe spolu s Fondem Otakara Motejla, který na projektu s organizací spolupracuje, proto požaduje urychlené ukončení projektu.

Podle obou organizací by sKarty měly být zrušeny ještě před koncem června. „Do tohoto termínu má Ministerstvo práce a sociálních věcí projekt upravit na základě rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů, který tuto povinnost uložil na základě kontroly provedené na podnět IuRe," říká Jiří Knitl, manažer Fondu Otakara Motejla. IuRe rovněž podalo spolu s Národní radou osob se zdravotním postižením trestní oznámení na osoby zodpovědné za nezákonné předání osobních údajů České spořitelně. Podle Vobořila je bohužel pořád časté, že různé IT projekty na celostátní i regionální úrovni, ať už jsou to třeba Opencard nebo sKarta, jsou od počátku špatně nastaveny. „Praxe ukazuje, že i přes veškeré snahy se opravnými změnami problém pouze více a více prohlubuje," dodává Jan Vobořil.

Kromě projektu sKarta se IuRe letos prioritně zaměří zejména na oblast práv pacientů. Konkrétně jde o prosazování zrušení Národních zdravotních registrů, ve kterých jsou plošně shromažďovány citlivé osobní údaje o zdraví občanů bez jasného účelu a souhlasu těchto osob, a na prosazení dobrovolnosti při využívání elektronických zdravotních knížek, tzv. IZIP 2.0. „Projekty elektronického zdravotnictví čelí často problémům týkajícím se bezpečnosti, soukromí pacientů nebo efektivity využívání dat. Budeme proto usilovat o spolehlivé technické i systémové zabezpečení proti úniku a zneužití dat stejně jako o jasné vymezení účelů jejich používání a stanovení jasných pravidel pro přístup k těmto údaj. Projekty, které tyto podmínky nesplňují, nemohou podle nás naplnit zákonné požadavky na zpracování osobních údajů státní správou," uvedl Jan Vobořil.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz