Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sdružení LORM vydalo publikaci nahlížející do světa osob s hluchoslepotou

18. 12. 2012 - PRAHA [Econnect/LORM - Společnost pro hluchoslepé]

Odborníci ze sdružení LORM – Společnost pro hluchoslepé vydali ve 2. reedici brožuru a CD-ROM Hluchoslepí mezi námi za finanční podpory Moravskoslezského kraje. Publikace, která poprvé vyšla v roce 2003 a v 1. reedici v roce 2007, přináší přehledně zpracované informace nejen pro odbornou veřejnost, ale i pro všechny zájemce o problematiku života lidí s duálním smyslovým postižením.

V brožuře je možné se například dočíst, koho lze považovat za hluchoslepého, jaké jsou vhodné komunikační systémy a seznámit se s rehabilitačními i kompenzačními pomůckami, které usnadňují hluchoslepým spoluobčanům život. V textu lze také najít aktualizovaný seznam kontaktů na lékaře, kteří jsou oprávněni předepisovat pomůcky pro zrakově postižené, zásady průvodcovství a také adresář institucí a škol pro hluchoslepé.

CD-ROM kromě brožury obsahuje dalších osm kapitol. Pozornost si určit zaslouží kapitola Slavné osobnosti, která představuje významné umělce a osobnosti postižené hluchoslepotou, kteří se i přes tento handicap dokázali ve svém oboru prosadit a uspět. Inspirující a obdivuhodný je zejména osud Hieronyma Lorma (vl. jménem Heinrich Landesmann), tvůrce dotykové tzv. Lormovy abecedy, po němž nese společnost jméno. Veřejnosti nejznámější pak bude patrně slavná hluchoslepá americká spisovatelka Helena Kellerová nebo hudební skladatel Jaroslav Ježek, člen Osvobozeného divadla. Kapitola o komunikačních systémech osob s hluchoslepotou nabízí zájemcům příležitost si osvojit například základy Lormovy abecedy. Milým završení CD-ROMu je aktualizovaná fotogalerie, představující vizuálně svět hluchoslepých a společné akce a projekty o.s. LORM. Brožura upozorňuje na fakt, že i člověk s tak těžkým zdravotním postižením může žít plnohodnotným životem, pokud mu někdo podá pomocnou ruku.

Publikace je v obou formátech neprodejná a lze si ji objednat na adrese v Poradenském centru o.s. LORM Praha, Zborovská 62, 150 00 Praha 5, tel/fax: 257 325 478, e-mail: kancelar@lorm.cz. K objednání lze také využít online formulář, který je k dispozici na http://lorm.cz/cs/hluchoslepi/mezi_nami.php. Na stejné adrese je rovněž k dispozici obsah brožury a CD-ROMu pro online prohlížení nebo stažení. Publikace vyšla díky finanční podpoře Moravskoslezského kraje v nákladu 2 000 kusů v tištěné podobě a na CD-ROMu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz