Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

AI: Malawi přestane trestat homosexualitu

14. 11. 2012 - PRAHA [AI/Econnect]

K historickému kroku se odhodlala vláda afrického Malawi - v zemi bude pozastavena platnost zákonů trestajících sex mezi osobami stejného pohlaví.
Prohlásil to tamní ministr spravedlnosti Ralph Kasambara. Následovat má podle něj debata v parlamentu, zda zákony zachovat, či zrušit. V takovém případě by se Malawi stalo teprve druhou africkou zemí, kde je homosexualita legální.

Amnesty International Kasambarovo stanovisko vítá. „Věříme, že bude znamenat první krok k ukončení diskriminace a pronásledování založeném na sexuální orientaci a příslušnosti k pohlaví v Malawi,“ řekl ředitel Amnesty pro jižní Afriku Noel Kututwa.

Paragrafy 153 a 156 malawského trestního zákoníku kriminalizují sex mezi osobami mužského pohlaví a usvědčeným hrozí až 14 let vězení a tělesné tresty. Paragraf 137A pak kriminalizuje „neslušné praktiky mezi ženami“, na jejichž základě hrozí odsouzeným pět let žaláře.

„Naléháme na vládu, aby v této základní lidskoprávní otázce neztratila energii a zajistila zrušení těchto diskriminačních a nenávistiplných zákonů,“ dodal Kututwa.

V roce 2010 byli na základě uvedených zákonů odsouzeni ke 14 letům vězení dva muži. Později byli po mezinárodním odsouzení tohoto kroku omilostněni.

Dosavadní praxe porušuje mezinárodní závazky Malawi včetně Mezinárodního paktu o občanských a politických právech či Africké charty práv člověka a národů. V rozporu je koneckonců i se samotnou malawskou ústavou. Homosexualita je nicméně pronásledována v drtivé většině afrických zemí, legální je pouze v Jihoafrické republice.

O úmyslu zrušit současné zákony informovala už v květnu prezidentka Malawi Joyce Bandová. Dlouholetá aktivistka za práva žen se stala první ženskou prezidentkou země v dubnu letošního roku poté, co náhle zemřel její předchůdce Bingu wa Mutharika.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz