Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Poslanec odpoví na každý pátý e-mail, průměrně za týden

15. 8. 2012 - PRAHA [Econnect]

Už přes rok funguje e-mailový rozcestník NapisteJim.cz, kde lze snadno kontaktovat poslance, senátory a zastupitele. Za „nejvzornější“ poslance, alespoň pokud jde o kontakt s veřejností, můžeme označit Lenku Andrýsovou (LIDEM), Stanislava Polčáka či Petra Gazdíka (oba TOP 09).

Právě tito zákonodárci odpověděli na drtivou většinu dotazů a podnětů svých voličů. Naopak e-maily veřejnosti zcela ignoruje Marek Benda (ODS), který zatím neodpověděl ani na jednu ze 184 došlých zpráv. Je přitom třetím nejčastějším adresátem.

Mluvčí sdružení KohoVolit.eu, které web provozuje, k tomu říká: „Na špici nejčastěji dotazovaných politiků se dlouhodobě držel Karel Schwarzenberg (TOP 09), kterého ale nedávno odsunul na druhou příčku premiér Petr Nečas (ODS). Toho voliči zasypaly doslova stovkami nesouhlasných reakcí na odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS).“

„Pokud jde o politické strany, na korespondenci veřejnosti nejčastěji reagují poslanci stran LIDEM a TOP 09 (v průměru odpoví na asi třetinu zpráv). Naopak nejméně často odpovídají poslanci ODS (jen na každou desátou zprávu),“ dodává Kamil Gregor.

Na vrchol pomyslného žebříčku, co se aktuálně probíraných témat týče, můžeme nyní zařadit dotazy týkající se návrhu na zvýšení platů politiků. Mezi další frekventovaná témata pak jednoznačně spadají dotazy týkající se kauzy vydání Vlasty Parkanové, jmenování Lenky Bradáčové na post vrchní státní zástupkyně anebo téma církevních restitucí.

„Srovnávání politiků a stran může být trochu zavádějící. Někteří totiž nechávají odpovídat asistenty, a to stylem ,děkuji za podnět, předám.‘ To se týká třeba Karla Schwarzenberga. Jindy zprávy nemají formu dotazů. Domníváme se ale, že je projevem slušnosti, když politik alespoň poděkuje za názor,“ uzavírá Kamil Gregor

E-mailová brána NapisteJim.cz byla spuštěna 26. 5. 2011 a provozuje ji sdružení KohoVolit.eu. Voliči zatím všem dvěma stům poslancům odeslali téměř 7 000 e-mailů, přičemž se dočkali odpovědi na necelou pětinu z nich, a to v průměru za týden. Od prosince 2011 je v provozu i slovenská verze NapisteIm.sk.

Kohovolit.eu je webová stránka a stejnojmenné občanské sdružení fungující od roku 2006. Našim cílem je podpořit informovanost voličů a občanskou participaci. Mezi naše projekty patří předvolební názorové testy (cs.kohovolit.eu/cz/psp, test.kohovolit.eu), e-mailové brány napistejim.cz a napisteim.sk, kde lze snadno kontaktovat politiky nebo vizualizace státního rozpočtu (budovanistatu.cz).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz