Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kubova koncepce bude rodiny stát tisíce korun ročně, brzdí inovace a otevírá nové doly

31. 7. 2012 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Nová energetická koncepce a surovinová politika, které navrhl ministr Martin Kuba, jsou naprosto promarněnou příležitostí, jak snížit závislost české ekonomiky a rodin na dražší a dražší energii. Poukázaly na to ekologické organizace, kterým se oba doposud neveřejné dokumenty dostaly do rukou. Ministr chce raději otevírat nové uranové doly a pokračovat v plánech na rozšiřování povrchové těžby uhlí.

Podporu malým firmám, které vyrábějí elektřinu z domácích, čistých obnovitelných zdrojů, mají nahradit subvence, jež budou ČEZ dotovat provoz drahých atomových reaktorů.

„Pokud ministr Kuba svoji koncepci prosadí, průměrnou českou rodinu to bude stát několik tisíc korun ročně,“ řekl Karel Polanecký z Hnutí DUHA. „Globální cena ropy, plynu i uhlí rapidně roste. Vláda by měla ve velkém pomáhat se zateplováním domů, výměnou kotlů, solárními kolektory na střechách nebo obecními výtopnami na biomasu, měla by investovat do železnic a nastartovat chytré inovace, jako jsou elektromobily či superúsporné motory. Ale v návrhu jsou pouze neurčité sliby a směšně slabá opatření.“

Ekologické organizace oběma návrhům vytýkají, že v nich chybí konkrétní plán, jak snižovat českou závislost na fosilních palivech, jejichž cena roste a poroste. Koncepce jen nekonkrétně slibuje, že někdy – není řečeno, jestli napřesrok, za deset, padesát nebo tři sta let; ani jak by se to mělo stát – klesne česká energetická náročnost na průměr EU.

Ekologické organizace vydaly Chytrou energii a Energetickou (r)evoluci, konkrétní a propočtené plány, jak zelené inovace a nová odvětví mohou vyrábět více – a zajistit lepší životní standard – s mnohem menším množstvím energie. Potvrdily, že česká ekonomika může snížit dovoz ropy a plynu na polovinu a zajistit dostatek energie pro domácnosti i průmyslu bez otevírání dalších uhelných a uranových dolů.

Martin Kuba naopak hodlá razantně omezit podporu domácí, čisté energie. Počínaje rokem 2015 chce naprosto skončit se zákonem, který má rodinám, zemědělcům a obcím umožnit, aby bylo výhodné postavit malou vodní elektrárnu, solární panel na střeše, bioplynovou stanici, která vyrábí energii z odpadu, nebo obecní větrnou elektrárnu.

Ministr také chce, aby developeři mohli nadále stavět domy, které k vytápění pohltí až 50 kilowatthodin energie na čtvereční metr a rok. Ale podle zákona o hospodaření s energií, který nedávno schválila Poslanecká sněmovna, má veškerá výstavba od konce desetiletí být „téměř energeticky nulová“. Pokud ministrův plán na změnu nového zákona projde, domácnosti by platily mnohem větší účty za teplo nebo plyn.

Ministr ve svých koncepcích navrhuje, aby stát souhlasil s rozšiřováním uhelných i uranových dolů a vysokými dotacemi pro jaderné elektrárny. Edvard Sequens ze sdružení Calla řekl: „Může být směšné pozorovat argumentaci ministerstva, se kterou na jedné straně hodlá zastavit rozvoj čistých obnovitelných zdrojů a na druhé dotovat budoucí zisky ČEZu z provozu atomových reaktorů. Jenomže to bude mít reálné dopady na naše životní prostředí i peněženky.“

Návrhy Státní energetické koncepce a Surovinové politiky plánují:

• Že stát jednou přikročí k bourání obcí na Mostecku, aby ustoupily povrchovým uhelným dolům.

• Prozkoumat zásoby černého uhlí v Beskydech kvůli budoucí možné těžbě.

• Otevřít nové uranové doly, včetně chemické těžby na Liberecku.

• Dotovanou cenu elektřiny z nových jaderných elektráren.

• Tři další atomové reaktory v Temelíně i Dukovanech a státem placený průzkum, kde by šlo postavit nové jaderné elektrárny na dalších místech v Česku.

„Je naprosto nepřijatelné, aby se vláda ve svém programovém prohlášení zavázala neprolomit limity uhlí a ve svých koncepčních materiálech s uhlím za limity počítala,“ uvedl Čestmír Hrdinka z Greenpeace. „Pokud to tak zůstane, je to jenom další jasný další signál voličům, že si z nás vláda dělá dobrý den.“

Kuba navíc naznačuje, že hodlá do horního zákona opět vrátit možnost, aby stát vyvlastňoval domy a zahrady, pod kterými jsou ložiska nerostných surovin. „Vláda teprve před pár měsíci schválila návrh, že komunistické paragrafy o konfiskaci domů a pozemků kvůli těžbě budou zrušeny, a ministr Kuba už chce vyvlastňování opět vrátit. Zmatené počínání vlády už znechucuje nejen obyvatele postižených měst a obcí na severu Čech i Moravy,“ uvádí Daniel Vondrouš ze Zeleného kruhu. Ministr hodlá vyvlastňování „nově, moderně a vyváženě řešit“.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

31. 7. 2012

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz