Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí Duha: Dlouhé prsty pryč od Šumavy

13. 7. 2012 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Hnutí Duha dnes před restaurací Hubert v Hluboké nad Vltavou – která je známá jako neformální kancelář kontroverzního podnikatele a politika ODS Pavla Dlouhého – požadovalo, aby „kníže z Hluboké“ dal ruce pryč od národního parku Šumava.

Ekologická organizace také zveřejnila mapu kmotrovy šumavské rodiny - vzájemnými vazbami propojené skupiny podnikatelů a politiků, kteří usilují o otevření národního parku svým developerským záměrům. Nechybí v ní například hlubocký starosta a senátor ODS Tomáš Jirsa či vášnivý prosazovatel sporné lanovky na Hraničník, starosta Horní Plané Jiří Hůlka. Dále se na ní objevují jména šumavského pozemkového magnáta a Dlouhého kolegy z bývalé privatizační komise Františka Šimka, majitele dalších pozemků nutných pro výstavbu zmiňované lanovky Jiřího Taliána, či vysokého důstojníka komunistické armády a nyní kontroverzního podnikatele s vazbami na Rusko Zdeňka Zbytka. Tváře podnikatelů s pochybnou pověstí pak rámují portréty jejich politických spojenců Václava Klause a Miloše Zemana, ale i hejtmana Jiřího Zimoly z ČSSD nebo člena regionální rady ODS a nového ředitele šumavského parku Jiřího Mánka.

Účastníci shromáždění upozornili, že hlavním důvodem kácení u Ptačího potoka na Šumavě není boj proti kůrovci. Jde především o okázalé pošlapání principů, na nichž národní park stojí, a otevření míst dosud ponecháných divoké přírodě a výletníkům, pro těžařské společnosti. To vše s dlouhodobým cílem usnadnit prosazení sporných developerských projektů.

Hnutí DUHA poukázalo, že nový zákon o národním parku, který coby svoji soukromou poslaneckou iniciativu – aby obešel vládu – připravil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, otevře Šumavu novým lanovkám, sjezdovkám a jiným obřím stavbám.

Na vliv jihočeského kmotra ODS Pavla Dlouhého upozornil již dříve například místopředseda vlády Karel Schwarzenberg: „V jižních Čechách se v lesnictví bez Dlouhého nic neděje. A on ví, že z pošumavských lesů je velmi kvalitní dříví,". Deník MF DNES a týdeník Respekt uvedly, že právě v restauraci Hubert v Hluboké nad Vltavou se Pavel Dlouhý schází s politiky a podnikateli na lobbistických schůzkách.

Návrh zákona, který Tomáš Chalupa sestavil, mimo jiné:

• otevírá dveře developerům a spekulantům s pozemky k zastavění Šumavy;
• přímo počítá se stavbou nové kontroverzní lanovky a sjezdovky na Hraničníku. Tuto část Šumavy dokonce výslovně vyškrtává z národního parku. Kvůli projektu mají být vykáceny vzácné horské lesy v místech, kde žijí chránění rysi a hnízdí tetřevi, kteří jsou u nás na pokraji vyhubení;
• navrhuje rozšířit území, kde se může těžit dřevo, o 5 500 hektarů lesa, který byl doposud ponechaný přírodě. V roce 2010 tvořilo území ponechané divočině a turistům 30 % rozlohy národního parku. Ministr Chalupa jej navrhuje nikoliv postupně, krok po kroku rozšiřovat (jak je běžné v ostatních národních parcích), ale naopak zmenšit na pouhých 22 %. Dřevorubcům tak obětuje například vzácné podmáčené lesy na rašeliništích kolem Kvildy, oblast Ptačího potoka v Modravských slatích, kaňon Křemelné nebo prales na Smrčině.

Podle nezávislého průzkumu jsou více než dvě třetiny lidí v České republice proti výstavbě nových turistických středisek v národním parku na Šumavě.

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl: „Loni bránili lidé kácení přímo u Ptačího potoka a demonstrovali před ministerstvem životního prostředí. Tam se ale o osudu šumavské přírody ve skutečnosti vůbec nerozhodovalo. Chceme ukázat na jedno z míst, odkud vedou k Šumavě chapadla.“

„Skupinu podnikatelů a politiků kolem Pavla Dlouhého pojí společný zájem na prosazení kontroverzních komerčních projektů, které hrozí zničit nejcennější části šumavské přírody. Ochranu jejích zbytků pak chtějí v národním parku postavit do role popelky.“

„Návrh zákona, který ministr Chalupa přichystal, otevírá národní park developerům na úkor přírody a turistů. Umožní nové developerské projekty a mamutí stavby v srdci Šumavy.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz