Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival integrace Slunce představí divadlo pro neslyšící

29. 4. 2005 - PRAHA [Econnect]

Dramatizaci Kytice Karla Jaromíra Erbena představí v pondělí 2. května v 19:30 hod v pražském Paláci Akropolis unikátní brněnské Divadlo Neslyším, které je složené pouze z hluchoněmých herců. Kytice od K. J. Erbena, kterou divadlo představí pražským divákům vůbec poprvé, je sbírkou překrásných a dramatických příběhů. Představení se uskuteční v rámci 11. ročníku Festivalu integrace Slunce.

„Těžištěm příběhů „Polednice“, „Vrba“ a „ Vodník“ je vztah matky a dítěte, který prochází různými proměnami. V dnešním světě je tento vztah, vzhledem k časté časové vytíženosti matek, čím dál náročnější. Divadlo Neslyším tyto příběhy jevištně zpracovalo ve formě vizuální fantazie s důrazem na emoce, které matky prožívají. Důležitým scénickým prvkem inscenace je akvárium plné vody, ve kterém se odehrávají některé scény z „Vodníka“,“ říká Hana Kubáčková z Paláce Akropolis.

Soubor Divadla Neslyším byl založen v listopadu roku 1997 absolventy Janáčkovy akademie múzických umění v Brně v oboru Výchovná dramatika pro Neslyšící. Divadlo převzalo do repertoáru některé inscenace nastudované prof. Zojou Mikotovou na DIFA JAMU, těžiště je v přípravě vlastních inscenací. Dnes je Divadlo Neslyším samostatným profesionálním divadlem.

Divadlo Neslyším hraje od svého založení pro děti, mládež i dospělé - slyšící i neslyšící, postižené i ostatní, u nás i v zahraničí, zkrátka bez bariér. Zúčastnilo se již mnoha tuzemských i zahraničních divadelních festivalů, za svoji práci dostalo již několik významných ocenění (např. na mezinárodním festivalu Cie Imagerie v Bruselu 1997).

Divadlo si vypracovalo svůj osobitý styl volně navazující na jevištní experimenty 60. a 70. let, které dále rozvíjí. V inscenacích je zdůrazněna vizuální složka, práce se symboly, významnou úlohu hraje také hudba. Šíře vyjádření sahá od vizuální poezie až po převyprávění konkrétních příběhů. Nemalou úlohu hraje také využití znakového jazyka, který je přetransformován do jevištní podoby s výraznou symbolikou a přesahem do tanečních umění.

Samotný Festival integrace Slunce se letos uskuteční v době od 2. do 7. května, přičemž jeho podzimní část se bude konat v termínu od 7. do 13. listopadu 2005. Poprvé má ve svém názvu mezinárodní, protože se jej na podzim zúčastní i zahraniční vystupující. Tradičně se koná v bezbariérovém prostoru pražského Paláce Akropolis.

„Festival vznikl z potřeby scházet se a vzájemně si ukázat vlastní dovednosti, zejména z oblasti kultury lidí všech věkových kategorií - ať už se zdravotním postižením či bez něj, minoritní skupiny obyvatel nevyjímaje. Důvodem byla skutečnost, že v dřívějších dobách nebylo běžné denně potkávat lidi s nějakým postižením. Umění a kultura se proto stává prostředkem ke vzájemnému chápání a odbourávání bariér mezi lidmi,“ říká Vlasta Rydlová z organizace Sukus, která festival pořádá.

Jarní část - hlavně dopolední programy mají ukázat dovednosti mladší populace od dětí z mateřských škol, přes žáky základních a speciálních škol až po studenty. Podzimní část tvoří kromě dopoledních vystoupení i večerní koncerty a divadelní představení. Zde se kromě amatérských souborů představují i profesionálové. Na všechny programy mají zdravotně postižení vstup zdarma.


Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

Internetové tipy v kulturní oblasti:

Informační a vzdělávací centrum pro kulturu
KULTURA v katalogu odkazů občanské společnosti KORMIDLO.cz
NCSU - Nadace a centrum pro současné umění
Místní kultura - Měsíčník pro kulturní život v místech a regionech
UNESCO - Informační centrum UNESCO v ČR
Divadelní ústav - divadelní informační centrum
ČKA - Česká komora architektů

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz