Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Iuridicum Remedium vyhlásí 18. ledna vítěze Big Brother Awards 2011

2. 1. 2012 - PRAHA [Iuridicum Remedium/Econnect]

Večer připravuje nevládní organizace Iuridicum Remedium (IuRe) ve spolupráci s Divadlem Archa. Moderátory večera budou Philipp Schenker a Jiří Zeman. „S prudkým rozvojem technologií můžeme jen těžko nenechavcům zabránit, aby o nás sbírali data a nahlíželi do našeho soukromí. Můžeme na ně ale veřejně upozornit. Ochrana soukromí by měla být důležitým tématem pro média i veřejnost,“ říká Kateřina Hlatká z IuRe. Vítěze z nominací zaslaných veřejností vybírá odborná porota složená z právníků, novinářů, odborníků na veřejnou správu, IT technologie i ochranu soukromí.

Mezi největší narušitele soukromí porota v loňském ročníku zařadila mj. Policii České republiky za závažné a dlouhodobé zasahování do soukromí občanů, zejména za archivaci fotografií aut i jejich řidičů pořízených z kamerových systémů, za rozsáhlé nadužívání žádostí o přístup k citlivým údajům z mobilů, dále pak sociální síť Facebook za snahu dostat maximum informací z osobních profilů do internetových vyhledávačů. Porota „ocenila“ také Ministerstvo vnitra ČR za bojkotování přípravy legislativy, která by mohla zlepšit ochranu osobních údajů při využívání kamerových systémů, odposlechů a databází DNA, nebo Evropskou unii za financování projektu INDECT, jehož cílem je vývoj systému detekce abnormálního chování. Cenu získala i Evropská komise za dohodu ACTA a technologie GPS za potenciál zneužití ke sledování automobilu bez vědomí majitele.

V kategorii výrok roku zvítězil zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg, který tvrdí, že právo na soukromí je prostě jen sociální norma, která se v čase vyvíjí – a lidé jsou prý dnes s úplným odbouráním soukromí spokojeni, éra soukromí skončila. Pozitivní cenu si vloni odnesli občané Víru nad Svratkou spolu s místním obecním zastupitelstvem za to, že se postavili kamerovému systému ve své obci, který Povodí Svratky instalovalo na hrázi Vírské nádrže.

Soutěž Big Brother Awards se koná ve více než desítce evropských zemích a má za cíl upozornit na rizika, která ohrožují soukromí občanů. V České republice byla soutěž poprvé uspořádána v roce 2005. Ceny jsou udělovány každý rok v sedmi kategoriích: Dlouhodobé porušování lidského soukromí (pro soukromé firmy nebo státní instituce), Největší firemní slídil (pro komerční firmy), Největší úřední slídil (pro státní instituce), Nebezpečná nová technologie, Právní norma Velkého bratra, Slídil mezi národy, Výrok Velkého bratra a pozitivní cena: Ocenění za ochranu soukromí.

Předávání Big Brother Awards za rok 2011, 18. ledna 2012 od 19:30 hod v Divadle Archa, Na Poříčí 26, Praha 1. Vstupné je 100 Kč v předprodeji a 150 Kč na místě. Vstupenky jsou dostupné on-line na stránkách www.archatheatre.cz a v pokladně divadla.
www.bigbrotherawards.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz